Spanje

Grootschalige actie brengt fraude biologische komkommers aan het licht

De Spaanse Guardia Civil heeft meegewerkt aan een nieuwe ronde van operatie Opson. Deze campagne, waaraan politiekorpsen vanuit 60 landen deelnemen, wordt gecoördineerd door Interpol en Europol. De belangrijkste doelstelling van de actie, vastgesteld door de Europese Commissie, is de opsporing van fraude in de sector van biologische producten.

Deze grootschalige operatie heeft de fraude aan het licht gebracht die gepleegd werd door een bedrijf in Granada. De onderneming zette komkommers vanuit de conventionele teelt af als biologisch product tegen het dubbele van de werkelijke prijs. 80% van de producten van het bedrijf werd afgezet op verschillende Europese markten.

Het bedrijf houdt zich bezig met de afzet van komkommer, paprika, courgette en, op kleinere schaal, tomaat. Al deze producten werden verondersteld biologisch te zijn aangezien het bedrijf daarvoor gecertificeerd was en verzekerde dat het niet beschikte over conventionele groenten.

Er ontstond echter argwaan toen agenten in het kader van onderzoek voor operatie Opson waarnamen dat telers uit de regio met groenten aankwamen en vertrokken bij het bedrijf. Deze telers waren niet allen gecertificeerd voor biologische teelt.

In totaal heeft de Guardia Civil 2.534 controles uitgevoerd bij verschillende bedrijven in de voedingssector. Er zijn 1.525 administratieve sancties opgelegd en er zijn 35 mensen gearresteerd of in staat van beschuldiging gesteld, waarvan negen vanwege fraude met biologische producten.

 

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven