Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tussenbalans aardbeienseizoen Zuid-Duitsland

"Tunnels laten aardbeien niet in de regen staan"

Stormen en koudegolven lieten de Duitse aardbeienoogst in tunnels dit jaar later van start gaan dan afgelopen jaar. Hierdoor waren er tijdens Pasen maar weinig eerste Duitse aardbeien verkrijgbaar. Ook werd de aardbeienteelt in mei vanwege de lage temperaturen zowel in de tunnels alsook in de vollegrond afgeremd, wat ervoor zorgde dat er deels niet altijd voldoende aardbeien op de markt waren. Late vorst in mei zorgde, ondanks het gebruik van folie, op sommige aardbeienvelden met vervroegde teelt voor schade.


VSSE e.V./Christoph Göckel

In het zuiden en westen van Duitsland gaat het aardbeienseizoen nu richting het einde. Momenteel worden nog de late rassen tot begin/ midden juli geoogst. In Noord-Duitsland verliep de oogst aanvankelijk enigszins slepend aangezien deze zich door de lage temperaturen iets had uitgespreid. Momenteel is de vollegrondsteelt in het noorden in volle gang.

"Dankzij de tunnelteelt hadden we dit jaar vanaf eind april lekkere, smaakvolle aardbeien. Zonder de beschermde teelt zouden in Duitsland vanwege het koele weer pas midden/ eind mei de eerste Duitse aardbeien op de markt zijn gekomen. Helaas hebben hevige regenval en hagel de vollegrondsoogst vooral in het zuiden bij sommige bedrijven gereduceerd“, zegt Simon Schumacher, bestuurswoordvoerder van de 'Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e. V.' (VSSE).

Ook Katrin Hetebrügge, aardbeienteeltadviseur in Hessen, trekt een overwegend positieve balans: "Hoewel het plantjaar 2018 vanwege de droogte moeilijk was, registreerden de telers in Hessen tegen de verwachting in een goede aardbeienoogst. Alleen tussendoor, bij de overgang van de oogst in tunnels naar de vollegrondsoogst, was er tijdelijk sprake van minder aardbeien. Ook de kwaliteit van de aardbeien was tot aan het begin van de hitte overwegend goed."


VSSE e.V./Christoph Göckel

Tunnelteelt laat aardbeienoogst zeer goed van start gaan
De late oogststart vanwege de koele maand mei kon dankzij de folietunnels enigszins worden opgevangen. "Dit seizoen was een heel normaal jaar. Voor de aardbeien in de tunnels en de aardbeien uit vervroegde teelt, die onder folie groeiden, verliep het seizoen goed. Daarna stortte de prijs twee weken lang in. Er was niet altijd voldoende aanbod, maar desondanks was de prijs te laag. Ook konden sommige arealen vanwege een tekort aan seizoensarbeiders deels niet geoogst worden“, verklaart Ludger Linnemantöns, aardbeienteeltadviseur uit Nordrhein-Westfalen.

De bedekte teelt zal vooral ter bescherming van de latere rassen iets toenemen. Momenteel ligt het aandeel van de bedekte teelt aan de totale aardbeienteelt volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek op 12 procent van het totale aardbeienareaal waarvan geoogst kan worden. Daarbij valt de oogst in de bedekte teelt zo'n 60 procent hoger uit dan in de volle grond.

Nog steeds tekort aan seizoensarbeiders
De zorg om tijdens het seizoen voldoende seizoensarbeiders ter plaatse te hebben, hield de aardbeientelers ook in 2019 intensief bezig. Veel bedrijfsleiders waren gedwongen om tijdens de lopende oogst voor personeelsvervanging te zorgen. "De stemming onder de aardbeientelers is gematigd positief. Het seizoen verliep normaler dan in 2018. Het probleem met de seizoensarbeidskrachten is groot“, zegt Christof Steegmüller, aardbeienteeltadviseur in Baden-Württemberg en de Pfalz.

Voor meer informatie:
Simon Schumacher Geschäftsführer / Vorstandssprecher 
Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e.V. 
Werner-von-Siemens-Str. 2-6 / Gebäude 5161
76646 Bruchsal
+49 (0)7251 3032080
schumacher@vsse.de 

Publicatiedatum: