Klaas Niewold, Flevoplant, rekent op arbeidsbesparing tot wel 80 procent

19 automatische gewaswagens helpen teler bij groei aardbeistek- en trayproductie

Tholen – Afgelopen jaar werd door Flevoplant tijdens een strategische heroriëntatie besloten in te zetten op meer stek- en trayproductie. Daarom werd er een 2,8 hectare grootte nieuwe kas gebouwd. Maar meer produceren gaat ook gepaard met meer arbeid. Om daar slim mee om te gaan, worden negentien multifunctionele gewaswagens ingezet. Klaas Niewold, CEO bij Flevoplant: “De gewaswagens zetten de planten automatisch in én halen ze ook weer uit de kas. Dat scheelt veel dure arbeid.”

De inzet van gewaswagens werd ‘afgekeken’ bij de buren die zich in de Flevopolder bezighouden met perkgoed. Bij Flevoplant wilden ze echter meer, legt Klaas uit. “De gewaswagens maken het nu mogelijk dat er automatisch water kan worden gegeven, indien nodig gespoten kan worden én ook het ontbloemen, ranken en oogsten gaat nu stukken sneller.”

In iedere kap in de nieuwe kas hangt een gewaswagen, maar uiteraard zijn er ook nog gewoon mensenhanden nodig. Met het optimale samenspel tussen beiden wordt momenteel gepuzzeld. “Nu werken we bij het ontbloemen en ranken met 10 mensen op een kar, waarbij de ene helft de ene goot voor zijn rekening neemt en de andere helft de andere goot. De langzaamste bepaalt daarbij echter het tempo, dus het zou goed kunnen dat we ervoor gaan kiezen om twee personen op een kar te zetten en dan vijf wagens tegelijk in verschillende paden te laten rijden. Dan kun je ook zien wie er het snelste werkt, en dat is het belangrijkst, nog steeds ook goede kwaliteit levert.”

Flevoplant is na de heroriëntatie bezig met een omschakeling van frigoplanten naar meer stek- en trayplantenproductie. Over een week kan er geoogst gaan worden, als het goed is nu met minder mensen dan er voorheen nodig waren. “Bij het trays in en uit de kas halen denken wij tot wel tachtig procent op arbeid te kunnen besparen, maar ook bij handwerk zoals ontbloemen, ranken en oogsten gaat dat makkelijker en sneller met een gewaswagen. En het spuiten, naast gewasbeschermingsmiddelen bijvoorbeeld ook het spuiten van groeistimulanten voor op het blad, kan nu geprogrammeerd worden en ’s nachts gebeuren. Ook dat scheelt arbeid, maar bovenal ook tijd.”

Voor meer informatie:
Flevoplant
Klaas Niewold  
www.flevoplant.nl
info@flevoplant.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven