Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook binnen levensmiddelenmicrobiologie veel potentie voor CRISPR-Cas

Ook binnen levensmiddelenmicrobiologie heeft de CRISPR-Cas techniek veel potentie. In een recente publicatie beschrijven Richard Notebaart van Wageningen University & Research en Rodolphe Barrangou van North Carolina State University hun onderzoek naar CRISPR-Cas technieken om fermentatieprocessen van levensmiddelen zoals bier te verbeteren en de voedselveiligheid van zuivelproducten te verbeteren. 

CRISPR-Cas is een techniek waarmee onderzoekers het DNA van bijvoorbeeld bacteriën en planten heel gericht kunnen aanpassen. Binnen de plantwetenschappen heeft de techniek zich al vaker bewezen: gewassen kunnen zodanig worden veranderd dat ze beter bestand zijn tegen ziektes en droogte. Dit kan van groot belang zijn voor de voedselproductie, zeker in ontwikkelingslanden. 

Bier
Ook binnen levensmiddelenmicrobiologie heeft CRISPR-Cas veel potentie, zoals bij fermentatieprocessen. De vraag naar bier met een laag alcoholpercentage neemt toe en producenten proberen de smaak van ‘normaal’ bier daarin zo goed mogelijk te benaderen. Dat is lastig, want een deel van de smaak ontstaat tijdens de fermentatie waarbij ook alcohol wordt aangemaakt. Richard Notebaart gebruikt de CRISPR-Cas techniek om enzymen in gist uit te schakelen door het gen van deze enzymen te knippen en inactief te maken. Zijn onderzoek is nu zo ver gevorderd dat de smaakstofproductie aangepast kan worden, gekoppeld aan alcoholverlaging. Als vervolg op dit resultaat wordt het onderzoek nu uitgebreid naar speciale giststammen die hij verder gaat testen op aroma- en alcoholproductie. 

Zuivel
Rodolphe Barrangou van de North Carolina State University past de CRISPR-techniek toe om fermentatieprocessen van zuivelproducten minder gevoelig te maken voor virussen. Zo kan hij heel selectief het DNA van ziekteverwekkers kapot knippen, waardoor deze niet verder kunnen groeien maar de goede micro-organismen wel. 

Zie voor meer informatie het artikel CRISPR-Directed Microbiome Manipulation across the Food Supply Chain op de site van Cell.

Bron: WUR

Publicatiedatum: