Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
export van groente stabiliseert

Nederland handhaaft sterke positie in AGF-sector ondanks verhevigde concurrentie

De export van groente en fruit van Nederlandse bodem is in de afgelopen drie kwartalen gestabiliseerd. Dit is mede veroorzaakt door het donkere voorjaar van 2012, waardoor de export traag op gang is gekomen. Ook in 2013 zal hierdoor minder fruit voor export beschikbaar zijn. Daarnaast is er door verhevigde concurrentie vanuit Spanje minder groente en fruit uitgevoerd naar de belangrijkste bestemmingen, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Maar ook de toenemende vraag naar lokaal geproduceerde producten speelt hier een rol. Productdifferentiatie, duurzaam produceren en het minimaliseren van residuen geven daarentegen een positieve impuls aan de mogelijkheden tot export. In steeds grotere mate fungeert Nederland ook als doorvoerland voor groente en fruit. ABN AMRO ziet door deze continue opmars van import de re-export toenemen. Daarnaast verschuift het blikveld van exporteurs naar landen buiten de EU. Zo heeft Rusland een stevige positie in de top 5 van Nederlandse exportbestemmingen.


Hogere aardappelprijzen

De aardappelverwerkende sector vertoont traditiegetrouw groei. Sinds 2006 worden er jaarlijks meer aardappelen verwerkt. In de eerste tien maanden van 2012 is er wederom een stijging van 3,4%. De oogst is echter in 2012 kleiner dan in 2011 door een afname van het areaal en een kleinere opbrengst per hectare. Maar de vraag naar aardappelen uit Nederland is onverminderd hoog. Dit resulteert in hogere aardappelprijzen en daaropvolgend hogere grondstofkosten voor de industrie. De Nederlandse aardappelverwerkende sector ondervindt echter ook concurrentie vanuit het buitenland. In buurland Belgiƫ is bijvoorbeeld de verwerkingscapaciteit sterk gegroeid. Toch zijn er de komende jaren genoeg mogelijkheden tot afzet voor de Nederlandse aardappelteelt. Niet alleen nieuwe markten spelen hierbij een rol, ook productontwikkeling kan bijdragen aan deze groei.

Contractteelt onder druk

Het areaal van de contractteelt voor de groenteverwerkende sector staat in Nederland eveneens onder druk. De grondstofvoorziening in Nederland vindt voor het grootste gedeelte plaats via contractteelt. Sinds 2008 is het areaal voor contractteelt echter met ruim 30 procent gedaald. De grootste daling doet zich voor bij peulvruchten en de contractteelt van groenten krijgt in de akkerbouw in 2013 naar verwachting veel concurrentie van de teelt van granen. Dit komt doordat de graanprijzen in het lopende seizoen op een hoog niveau liggen.

Champignon belangrijkste groente

Ruim 36 procent van de verwerkte groenten in Nederland bestaat uit champignons. Daarnaast zijn spinazie, peen, doperwten en sperziebonen van belang. Ongeveer 7 op de tien van de verwerkte verse groenten bestaat uit deze vijf groentesoorten.


Publicatiedatum: