Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

ASR (Aquifer Storage and Recovery) gerealiseerd

Aubergineteler Greenbrothers haalt water tegenwoordig uit ondergrondse opslag

Klimaatverandering, stijging van de zeespiegel, bodemdaling en verzilting van grondwater maken het zoetwater in de toekomst steeds schaarser. Tegelijkertijd zijn er vaker perioden met veel neerslag. Al dat regenwater zou een oplossing kunnen bieden voor de zoetwaterschaarste, maar bovengrondse opslag van regenwater vergt veel te veel kostbare vierkante meters grond.

Opslag van zoetwateroverschotten op grote schaal in de ondergrond zou een oplossing kunnen zijn. Ondergrondse opslag gaat verzilting tegen en overbrugt het verschil in tijd en ruimte tussen wateraanbod en watervraag. Ook kan er ruimte in de bassins gecreëerd worden om piekbuien op te vangen.

Bovenstaande zaken hebben gezorgd dat er bij Greenbrothers in de maanden januari en februari een ondergrondse wateropslag is gerealiseerd. Deze bron dient als alternatief voor een traditioneel waterbassin. De bron wordt gevuld met het regenwater wat op de kassen valt om er later water uit te onttrekken voor het gietwater van de planten. Je kunt dus blijven vullen en onttrekken.

"Het mooie van een ASR is dat je al het regenwater van een heel jaar kunt opvangen, waar een bassin wanneer deze vol is, overloopt naar de naastgelegen sloot. Daarmee gaat goede kwaliteit water verloren, wat in tijden van langdurige droogte aangevuld moet worden met kwalitatief minder geschikt leidingwater of zelfs slootwater. Feitelijk zullen we straks meer schoon water opvangen als er nodig is voor het gietwater en slaan we dus goed water op in de bodem wat weer goed is voor het grondwaterpeil", zo luidt de uitleg in het bericht dat door Purple Pride gedeeld wordt. 

Voor meer informatie:  
Purple Pride 
www.purplepride.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven