Nieuw Duitse verpakkingswet: Hout voldoet al lang aan de eisen

Meer dan een kwart van alle houtverpakkingen wordt gerecycled, de rest gaat naar duurzame bio-energie. De kratten, dozen en manden worden vaak meerdere keren gebruikt voor een gezond en milieuvriendelijk vervoer van AGF zonder aan kwaliteit in te boeten. De fabrikanten voldoen dus op vele manieren aan de eisen van de nieuwe 'wet op marketing, de terugname en hoge kwaliteitsrecycling van verpakking', die in januari in Duitsland van kracht werd. De wet kwam in de plaats van de vorige bepaling dit een minimum reclyclingsratio voorschreef van 15%. 


Zelfs aardbei-dozen kunnen verschillende keren gebruikt worden. Later kunnen ze gerecycled worden in spaanplaat en uiteindelijk in meubels. 

Uwe Groll van de GROW Association for Environmentally Friendly Wood Packaging (VerpackG): "Verpakkingen die gemaakt zijn van hout zijn altijd gevarieerd en van hoge kwaliteit, zodat ze meerdere keren gebruikt kunnen worden. Daarna kan het materiaal nog voor andere doeleinden gebruikt worden."

Dit betekent dat leveranciers en fabrikanten van houten pallets voldoen aan de belangrijke doelen van de wet, namelijk de bescherming van het milieu en het creëren van eerlijke concurrentie. Het energetisch gebruik van hout genereert meer energie dan tijdens de productie gebruikt wordt. 

Wat duurzaamheid en milieubescherming betreft, hebben kratten volgens de producenten diverse voordelen. In de productieketen worden verschillende formaten kratten gemaakt uit populierenhout en beuken die afkomstig zijn uit regionale bossen volgens de consumentenvraag. Om aan de wettelijke traceerbaarheid te voldoen, krijgt elke nieuwe krat een serienummer, waardoor deze getraceerd kan worden van boom tot klant. 

Het doel van VerpackG is te garanderen dat bedrijven voldoen aan de productverantwoordelijkheid die ze hebben voor verpakkingen. Daarom moet elke fabrikant van consumentenverpakkingen o.a. geregistreerd worden bij het Verpakkingsregister LUCID. Het nieuwe systeem creëert transparantie en laat zien welke bedrijven voldoen aan hun verantwoordelijkheid. Voor houten verpakkingen schrijft VerpackG ook een minimum recyclingsratio van 15% voor dat in lijn ligt met het Europese wettelijke doel (Richtlijn 94/62 / EC). Maar volgens een enquête van het Federal Environmental Agency lag deze ratio bij de houtverpakkingssector in 2016 al op 26%.


Uwe Groll, van GROW e.V., bezoekt Markus Benninger in zijn krattenfabriek in Bundenthal. 

Naast de GROW, die de fabrikanten vertegenwoordigt, is er de BAV (Federal Association of Waste Wood Recycling and Recycling) die ervoor zorgt dat de jaarlijkse hoeveelheid van 8 mln ton houtafval in Duitsland gerecycled wordt in hoogwaardig materiaal of energie. Houten verpakkingen zijn uitermate geschikt voor recycling. Apart ingezameld en bewerkt vormen ze een waardevol tweede bron voor ruw materiaal voor de op hout gebaseerde spaanplaatsector.   

Het gebruik van houtafval voor de productie van duurzame producten en het genereren van milieuvriendelijke energie bespaart in Duitsland jaarlijks 5,8 mln ton aan CO2.

Voor meer informatie:
Uwe Groll 
GROW Verein für umweltfreundliche Holzverpackungen
Hauptstraße 98
D-67133 Maxdorf
Tel. +49 637 9295 93
E-Mail: info@grow-deutschland.de 
Web: www.grow-deutschland.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven