Wetenschappers University College London:

"De vermelding 'biologisch afbreekbaar' op plastic producten betekent niet per definitie 'extra milieuvriendelijk'

De termen 'biologisch afbreekbaar' of 'composteerbaar' op plastic verpakkingen zijn misleidend omdat veel van deze materialen niet op natuurlijke wijze worden afgebroken en dus milieuvervuilend zijn, zo stellen wetenschappers van het University College London (UCL). De deskundigen uiten kritiek op bedrijven die producten zoals 'milieuvriendelijke' luiers, plastic tassen of bestek promoten zonder de consument erbij te vertellen dat deze producten alleen door industriële afvalverwerkers kunnen worden gecomposteerd. 

Het team wetenschappers zegt dat er in het Verenigd Koninkrijk te weinig fabrieken (ongeveer 170) zijn om deze materialen te recyclen waardoor veel op de vuilnishoop eindigt. Consumenten doen uit onwetendheid vaak 'composteerbaar' plastic afval bij hun GFT-afval, waar het nauwelijks wordt afgebroken. 

Uit een recent experiment van de Universiteit van Plymouth bleek dat biologisch afbreekbare plastic tassen na drie jaar onder de grond te zijn begraven nog steeds dienst konden doen als draagtas omdat ze nauwelijks vergaan waren. 

Industriële compostering vindt plaats bij een temperatuur van rond de 60oC , waarbij voldoende vocht toegevoegd moet worden om de micro-organismen te helpen de materialen af te breken. 

Mark Miodownik van UCL: "Het publiek moet zich echt realiseren dat de vermelding 'biologisch afbreekbaar' op een product niet betekent dat het snel vergaat of extra milieuvriendelijk is. Zelfs op de composthoop in de tuin breken deze materialen maar langzaam af omdat de omstandigheden niet optimaal zijn."

De meeste mensen gooien deze materialen gewoon in de afvalbak, waar ze niet lijken te verschillen van normaal plastic en dus niet worden gesorteerd. Het komt ook voor dat mensen ze bij GFT-afval gooien, wat nog erger is omdat dit het hele proces kan vervuilen. Momenteel komen de meeste biologisch afbreekbare producten op de vuilstortplaats terecht, waar ze niet op natuurlijke wijze vergaan. Dit roept de vraag op wat het nut er dan van is."

 

Bron: uk.news.yahoo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven