Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Mexicaanse tomatentelers reageren op nieuw Amerikaans importvoorstel in 'tomatenruzie'

Mexicaanse tomatentelers hebben officieel gereageerd op het laatste voorstel van het Amerikaanse ministerie van Handel voor een herziene tomatenopschortingsovereenkomst.

Hieronder volgen enkele belangrijke punten van deze reactie:

* Verschillende handelsvoorstellen zouden de antitrustwetten overtreden door prijzen in te voeren die veel verder gaan dan de prijzen die de schadelijke gevolgen van vermeende dumping ongedaan zouden maken en door quota in te voeren die gepresenteerd worden als grensinspectiemechanismen.

De telers gaven de volgende verklaring af: "De grote veranderingen die door het ministerie worden voorgesteld, zijn niet het resultaat van een onafhankelijke analyse door het ministerie waaruit blijkt dat de veranderingen noodzakelijk zijn om aan de wettelijke eis te voldoen, maar voorstellen die door de Florida Tomato Exchange zijn geformuleerd, de concurrerende telers op de markt. Hun doel is simpelweg niet om krachtens het statuut oneerlijke prijzen te elimineren, maar om de concurrentie uit te schakelen en schade toe te brengen aan concurrenten. [...] Onder die omstandigheden konden de partijen niet instemmen met die eisen zonder blootstelling aan antitrustaansprakelijkheid.

* De voorstellen van het ministerie zouden een draconisch grensinspectiemechanisme opzetten dat bederfelijke producten voor minimaal 72 uur bij de grens zou tegenhouden wat zou betekenen dat 100 procent van meer dan 120.000 vrachtwagens met tomaten per jaar zonder enige onderliggende wettelijke autoriteit of enige reden geïnspecteerd zouden worden.

De telers reageerden als volgt: "Ten eerste is het voorstel niet uitvoerbaar op een technisch niveau. Ten tweede is het voorstel niet afdwingbaar. Ten derde druist het voorstel tegen de USMCA in. Ten vierde voorziet de structuur van het voorstel in een mechanisme om het volume te beperken, wat is uitgesloten in het Amerikaanse recht. In de vijfde plaats is het voorstel concurrentieverstorend. En tenslotte heeft het ministerie geen enkele reden aangegeven waarom dergelijke draconische maatregelen noodzakelijk zijn [...] Zoals hierboven besproken, is er momenteel geen mechanisme dat de partijen de bevoegdheid geeft de import te blokkeren. Het voorstel van de Mexicaanse sector om de Federal Marketing Order voor Florida-tomaten te wijzigen, zou die autoriteit bieden."

* De handelsvoorstellen zouden de wettelijke rechten wegnemen van Amerikaanse detailhandelaren en andere kopers om een ​​schadevergoeding te krijgen voor een schadevergoeding wegens gebreken in de toestand van de conditie, en de tomatentelers uit Florida, die ook Mexicaanse tomaten importeren, een monopoliepositie bezorgen op het gebied van de distributie van Mexicaanse tomaten in de Verenigde Staten ten nadele van andere Amerikaanse bedrijven.

In de opmerkingen staat: "(Het voorstel) gaat veel verder dan het creëren van gelijke voorwaarden en zal in de plaats daarvan een praktisch door de overheid gesanctioneerd monopolie creëren dat een voordeel oplevert voor slechts een paar bedrijven, maar niet noodzakelijkerwijs alle tomatentelers in Florida helpt. Ondertussen zou de totstandkoming van dit monopolie schadelijk zijn voor andere bedrijven, inclusief bedrijven die al generaties lang tomaten verkopen."

De Mexicaanse telers kijken uit naar een nieuw voorstel van het ministerie van Handel dat rekening houdt met deze opmerkingen. Oscar Woltman, president van de grootste Mexicaanse telersvereniging, merkte het volgende op: "Zoals we al eerder zeiden, zijn ​​we bereid om te onderhandelen en een eerlijke overeenkomst te ondertekenen, maar het moet eerlijk zijn. Anders zullen we ons recht trachten te halen bij de International Trade Commission."

Voor meer informatie:
PRNewswire

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven