Spanjaarden wijzen naar concurrentie Marokko

Spaanse telersorganisatie stopt tomatenteelt vanwege prijzencrisis

SAT Tomasol, een telersorganisatie in de regio Bajo Almanzora, in Levante de Almería (Spanje), heeft besloten om dit seizoen geen tomaten te telen. Dit vanwege diverse factoren die hebben geleid tot een prijsdaling, zoals de stijging van de kosten voor de teelt, vooral die van water, en de Marokkaanse concurrentie.

Er wordt geraamd dat er in Almería en Murcia samen ongeveer 10.000 hectare aan tomatenareaal verdwenen is als gevolg van de concurrentie vanuit derde landen.

Tomasol, een coöperatie met acht partners en een areaal van 200 hectare, heeft daarnaast in de afgelopen jaren de aanplant van bloemkool uitgebreid tot 120 hectare. Dit gewas is altijd aanwezig geweest in de regio met een seizoen dat loopt van oktober tot april.

De kassen, die nu niet gebruikt worden voor tomaten, gebruikt Tomasol voor de teelt van paprika, courgette, komkommer en erwten. Deze groenten worden grotendeels geëxporteerd.

Een probleem voor de telers in de regio is het grote waterverbruik voor groene bladgroenten, die kosten van €3.000 per hectare met zich meebrengen. Een andere complicerende factor is de concurrentie voor watermeloenen vanuit regio's die dit fruit voorheen niet teelden, zoals Águilas en Mazarrón.

 

Bron: La Voz de Almería/revistamercados.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven