Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turkije hoopt op een boost in de tomatenexport van € 0,88 mld

Hayrettin Uçak van de Aegean Union of Fresh Fruit and Vegetable Exporters verklaarde dat Turkije met de ontwikkeling van kassen in staat is nu jaarrond tomaten te exporteren. "Naast verse tomatenexport wordt de groente ook bewerkt tot puree, gedroogde tomaat, diepgevroren tomaat, tomatensap en tomatensaus."

In 2018 verdiende Turkije € 532 mln aan tomatenexport. Verse tomatenexport bracht € 257 mln op, gevolgd door tomatenpuree met  € 144 mln, gedroogde tomaten met € 77 mln, diepgevroren tomaten met € 34 mln en tomatensaus met € 14 mln.

Top tomatenexportmarkt was Roemenië
De top exportmarkten voor Turkse tomaten waren vorig jaar Roemenië, dat voor € 38 mln tomaten importeerde. Rusland volgde met € 27 mln en Oekraïne met € 22 mln. Turkije exporteerde verse tomaten naar in totaal 55 landen in 2018.

Irak was de grootste markt voor tomatenpuree-export, met een totale afzet van € 98 mln. Saudi Arabië volgde met een totale puree-export van € 7,5 mln en Duitsland was derde met € 7 mln. Turkse tomatenpuree werd in keukens in 103 landen gebruikt vorig jaar. 

De gedroogde tomatenexport ging vorig jaar naar 86 landen. De VS was de top markt met € 17 mln, gevolgd door Italië met € 11 mln en Duitsland met € 8 mln.

Bron : hurriyetdailynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven