"Wij zijn een stadslandbouwbedrijf en we doen dus aan urban farming. Begin 2017 hebben we dit opgericht en hiervoor hebben we eenvoudige en uiterst functionele planten gebruikt om meer dan 60 soorten innovatief voedsel van hoge kwaliteit te telen. Het gaat om microgreens." Dat zegt Francesca Palermo, CEO van Veetaste Urban Agriculture, een jong bedrijf uit het Italiaanse Apulië dat zich bezighoudt met vertical farming, een complex en futuristisch systeem dat zich ontwikkelt als een alternatief voor traditionele teelt, omdat het staat voor garantie, veiligheid en kwaliteit.

Microgroenten hebben licht nodig en hebben een groeicyclus van 7-30 dagen, afhankelijk van het ras.
"De microgroenten, gekweekt in substraat, ontwikkelen zich met behulp van 3 bepalende factoren: zeer hoge lichtomstandigheden, lage luchtvochtigheid en goede luchtcirculatie. In tegenstelling tot geïmporteerde groenten, wordt het Veetaste-product geteeld op organische turf en uit geselecteerde en niet chemisch gelooide zaden, gekweekt zonder gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De groei op veen geeft het groenten niet alleen een grotere weerstand tegen thermische spanningen, maar ook een langere houdbaarheid."

"We passen een duurzaam systeem voor binnenteelt toe, gebaseerd op het Amerikaanse model, waarbij de trays op verschillende niveaus zijn gerangschikt. Op deze manier ontstaat er een urban vertical farm en deze is tot in het kleinste detail opgezet.
De binnen- en verticale teelt van microgroenten vindt plaats door eenvoudige schappen in een gecontroleerde omgeving op het gebied van licht, vochtigheid, ventilatie en temperatuur."
"Een systeem waarmee een seizoen gecorrigeerde groei van meer dan 60 verschillende zaailingen wordt verkregen uit onbehandelde en / of biologische zaden kan worden gegarandeerd, om een maximale microbiologische veiligheid van het gewas te garanderen.
Beheersing van deze factoren gebeurt ook op afstand, met behulp van sensoren die kunnen worden bestuurd via een app op de smartphone. Een ander vernieuwend aspect is dat er geen snijbewerking of oogst wordt uitgevoerd voordat het op de markt wordt gebracht."

"Microgreens hebben een rijke smaak met hoge nutraceutische eigenschappen, die tot 40 keer het percentage vitamines bevatten dat aanwezig is in normale groenten. Recente studies hebben aangetoond dat microgreens een hoger mineraalgehalte (kalium en calcium), vitamines (vooral C, E en K) en antioxidanten hebben."
De microgroenten worden verkregen uit een groot aantal rassen die behoren tot verschillende botanische families: Brassicaceae (waar onder broccoli, rode kool, paarse kool, raap, tuinkers, radijs, rucola), Asteraceae (waar onder rode andijvie en witlof), Apiaceae (waar onder dille, wortel en venkel), Amaryllidaceae (zoals ui en prei) en Amaranthaceae (denk aan amarant en verschillende bietenrassen).

"Momenteel is de markt beperkt tot Apulië en de naburige regio's, maar wij willen graag de beste worden, een uniek gewas aanbieden waardoor het bereik en de geografische dekking worden uitgebreid. Ons doel is om een volledig geautomatiseerd teeltsysteem te creëren, waardoor een overvloedige productie met kortere cycli wordt gegarandeerd, ongeacht het seizoen. Bovendien willen we belangrijke samenwerkingen en synergieën realiseren, niet alleen om het systeem te versterken, maar ook om alle schakels uit de toeleveringsketen erbij te betrekken", concludeert Palermo.
Voor meer informatie:
Veetaste Urban Agriculture
Corso Umberto I, 79
70127 Bari
Tel.: (+39) 389 954 4624
Email: [email protected]
Facebook: facebook.com/veetaste
Web: veetaste.it