Pluggenproducent Foamplant introduceert Growfoam op GreenTech

Nóg exacter telen met een substraat van schuim op maat

Tholen –Het is een product dat met een beetje fantasie doet denken aan de ouderwetse keukenspons, maar dan in een hoogtechnologisch en volledig biologisch afbreekbaar jasje. De Growfoam-plugs van Foamplant zijn gemaakt van volledig biologisch afbreekbaar schuim. “Het schuim heeft alle goede eigenschappen van organisch substraat, maar de samenstelling kan veel beter gecontroleerd en gevarieerd worden”, aldus Martin Tietema, CEO van Foamplant.

Het Groningse bedrijf introduceert Growfoam op GreenTech en is genomineerd voor een GreenTech Innovation Award in de categorie Sustainability. “Op heel veel fronten kunnen telers inmiddels hun teelt tot in de details sturen, maar het vinden van een constant, homogeen substraat blijkt lastig.” Door met schuim gemaakt van biopolymeren te werken kun je substraat op maat maken, aldus Martin. “Vormvast substraat met een open structuur voor wortelgroei, waarbij telers door de keuze voor een specifieke receptuur onder meer de wateropnamecapaciteit kunnen sturen.”

Schuim én teelt sturen
Die stuurbaarheid is één van de voordelen. Bijvoorbeeld voor telers van jonge planten die meerdere gewassen tegelijk telen. “Zij kunnen nu een schuim kiezen dat zomers een hoge watercapaciteit heeft om uitdroging te voorkomen, terwijl ’s winters het gewas dan weer vraagt om een substraat met een lagere watercapaciteit om schimmelvorming te voorkomen als het water minder snel verdampt.”

Constant en schoon
Na jaren van R&D heeft het bedrijf het maken van schuim inmiddels goed in de vingers. “Wij kunnen een constante kwaliteit garanderen, zowel door de materialen die wij gebruiken als door een constant, schoon en steriel productieproces. Elke batch heeft exact dezelfde samenstelling en het uiteindelijke product is volledig te herleiden tot de basis.” Een voordeel, bijvoorbeeld voor landen die strenge exporteisen stellen voor de import van organisch materiaal. “Bovendien is het substraat vrij van pathogenen, waardoor de kans op schimmels en ziektes lager is dan bij organisch materiaal.”

Werken aan grotere objecten uit eigen productie
Op GreenTech zal Foamplant, dat inmiddels ook een patent heeft aangevraagd, samples met pluggenmateriaal meenemen en ook enkele testplantjes om te zien hoe een gewas zich in de pluggen ontwikkelt. “Op dit moment focussen wij ons ook op pluggen om de marktintroductie geleidelijk te doen. We kunnen op dit moment een paar honderd miljoen per jaar produceren.”  

Met grotere eenheden, blokken en matten, worden echter al wel testen uitgevoerd. “De verwachting is dat wij vanaf eind 2019 ook die objecten uit eigen productie kunnen introduceren. De ervaringen uit deze eerste marktintroductie kunnen we daarbij dan goed gebruiken.

Foamplant staat met Growfoam op GreenTech in stand 10.117.

Voor meer informatie:
Foamplant
www.foamplant.nl 

Martin Tietema
+31 6 4487 4093
m.tietema@foamplant.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven