Eerste groenten uit gerobotiseerde kas nu te koop

De startup Iron OX, gevestigd in Californië, is begonnen met de afzet van groenten die afkomstig zijn uit een gerobotiseerde kas.

De teeltfaciliteit, die volledig door robots worden beheerd, zijn in oktober 2018 in gebruik genomen. Na een teeltproces van acht maanden zijn er drie soorten gewassen geoogst: sla, zuring en basilicum. De producten zullen worden verkocht in kant-en-klare salades.

Momenteel worden de groenten verkocht in één enkele winkel, in de stad San Carlos, op een kilometer afstand van de kas. Op deze manier kan het bedrijf de versheid van de producten garanderen tegen een goede prijs, dankzij de lage transportkosten.

In de robotkas wordt geteeld op water. De wortels van de planten zitten niet in de aarde, zodat de robotarmen ze kunnen verplaatsen, afhankelijk van de behoeften en de groeifase van elke plant. Dit groeisysteem maakt het mogelijk om de teeltruimte voor elke plant te optimaliseren.

Het bedrijf maakt gebruik van robotsystemen die zijn ontworpen om 26.000 kroppen sla en verse kruiden te telen in geautomatiseerde hydrocultuurcontainers. Bovendien wordt het gehele proces bewaakt door een computersysteem dat de groeiomstandigheden van elke aanplant beheert en de verschillende parameters aanpast, zoals de benodigde gassen of voedingsstoffen voor een goede groei van de groenten.

Ondanks de hoge mate van robotisering in de kas, blijft menselijke arbeid nog nodig voor een groot deel van de werkzaamheden, zoals het planten van de zaailingen en de verpakking van de planten wanneer ze klaar zijn om op de markt te worden gebracht.

De grootste uitdaging waarmee het bedrijf te maken heeft gehad was de ontwikkeling van Agnus, een robot die de planten binnen de kas verplaatst. Alles is in het werk gesteld om de robotarmen volledig te automatiseren.

 

Bron: directivosygerentes.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven