Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Teeltadvies water en bemesting: wat is de speelruimte voor oplopende natriumcijfers?

Onderzoek heeft bevestigd dat telers met hogere natriumcijfers in het wortelmilieu kunnen werken. Zeker als bij de teelten de EC omhoog gaat, kan het Na ook mee omhoog. Voor paprika zou dit tot 10 mmol/l kunnen gaan, voor tomaat nog hoger: 12-16 mmol/l. Dat is een verruiming van 60-70%.

Voor andere gewassen veronderstelt Geert van der Lugt (adviseur gewas, water en plantvoeding) een vergelijkbare toename, mits het gewas niet zeer zoutgevoelig is. Er dient wel een hoeveelheid EC over te blijven voor de nutriënten. Het verschilt per gewas, maar dat is in de orde van 1,5-2,5 mS/cm. 

Het is mooi dat er meer speelruimte is voor oplopende natriumcijfers, maar wat betekent dat eigenlijk voor de teelt en voor de irrigatie? Als we even wat rekenen: Bij een Na cijfer van 6 mmol/l zit er per ha ongeveer 8 kg natrium in het wortelmilieu. Bij een hoger Na cijfer van 10 mmol/l is dat 14 kg natrium. De ruimte is dan 6 kg natrium.

Lees hier verder bij Glastuinbouw Waterproof waar Geerten ingaat op de speelruimte die er volgens hem is en het ontwikkelen van rassen met een hogere zouttolerantie. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven