Alles geregeld met een druk op de knop

'Slimme' teelt in Zuid-Korea

Lim Ju-wan is de vertegenwoordiger van een sierteeltcoöperatie van negen teeltbedrijven gevestigd in Goyang, ten noorden van de Zuid-Korea's hoofdstad Seoul. Samen telen de bedrijven op 44.000 vierkante meter rozen. 

In tegenstelling tot traditionele telers voor wie de gemiddeld dag begint met een bezoek aan hun land, begint die van Lim met het checken van zijn kassen op zijn smartphone. "Ik hoef niet zelf naar mijn kassen te gaan omdat ik via mijn smartphone exact kan zien wat er gaande is," aldus Lim. Hij verwondert zich nog steeds erover hoe alles positief veranderd is ten opzichte is van vroeger, toen hij nog genoodzaakt was om een bepaalde routine aan te houden en zich bezig te houden met tijdrovende taken. 

Zuid-Korea is al een tijdje één van de pioniers op het vlak van slimme teelt oftewel het toepassen van de modernste technologieën die telers de mogelijkheid geven om alle aspecten van het telen van gewassen automatisch en van op afstand te regelen. 

Een teeltbedrijf is in staat op slimme wijze automatisch omgevingscondities zoals temperatuur te regelen. Dit wordt gedaan aan de hand van een database waarin precies staat wat de ideale omstandigheden voor elk gewas zijn. Zelfs het gebruiken van bestrijdingsmiddelen kan zonder tussenkomst van mensen geregeld worden. 

Agricultural Corporation Wooil Farm Co., een teeltbedrijf in Hwaseong ten zuiden van Seoul, is een ander voorbeeld van hoe slimme teeltoplossingen een revolutie in de traditionele tuinbouwsector teweeg kan brengen. Agricultural Corporation Wooil Farm Co. is het grootste teeltbedrijf in Zuid-Korea en produceert zo'n 3000 ton tomaten per jaar. Volgens hen hoeven hun medewerkers niet eens op kantoor aanwezig te zijn om alles in de gaten te houden aangezien ze dit ook vanop afstand kunnen doen via hun smartphones. 

"Ik geloof dat slimme teeltoplossingen de tussenkomst van mensen bij bedrijven geminimaliseerd hebben. Als we deze oplossingen niet hadden, zouden we 20 procent meer mensen in dienst moeten nemen," zegt You Hyun-sung, een van de directeurs van Wooil Farm. 

De slimme teeltindustrie is weliswaar nog in opkomst in Zuid-Korea, maar een afgevaardigde van het Ministerie van Landbouw heeft al aangegeven zich bezig te willen blijven houden met stimuleren tot het creëren van oplossingen die meer toegankelijk zijn voor jonge telers. 

In overeenstemming met dit plan heeft de regering zichzelf als doel gesteld om tegen 2022 op vier locaties in het land speciale teeltregio's te realiseren. Hier kunnen jonge telers voor een redelijke prijs voor drie jaar een stuk land pachten om hier een teeltbedrijf op te richten. Na deze tijd kunnen ze dan beslissen of ze verder willen gaan binnen de sector. 

De regering heeft zich voorgenomen om 64 biljoen won (48 miljoen euro) te investeren in elke teeltvallei die plaats zal bieden aan zo'n 500 jonge landbouwexperts. Voor de pachters van elke vallei zullen laagrentende leningen beschikbaar gesteld worden om zo hun financiële lasten tot een minimum te beperken. 

Bron: en.yna.co.kr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven