Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aardbeienteelt in de kelder van een flatgebouw

Rusland: stadslandbouw in Tomsk

De familie Orlov is twee jaar geleden van start gegaan met een ongewoon bedrijf. Ondanks de Siberische vorst telen ze met succes het hele jaar door aardbeien met de hulp van hun eigen technische uitvindingen.

In de kelder van een heel normaal flatgebouw met vijf verdiepingen telen de stadstelers hun aardbeien, zonder ook maar gebruik te maken van één zonnestraal of natuurlijke warmte.

"De teeltmethode is gebaseerd op hydrocultuur en aeroponics", legt Alexander Orlov uit, die de kleine teeltfaciliteit demonstreert. "Dit zijn belangrijke factoren, maar de verlichting is nog belangrijker. De technologie is ontwikkeld door mijn zoon; het is zijn knowhow die de basis heeft gelegd voor ons bedrijf."

De familie maakt gebruik van diverse technologie, maar de belangrijkste factor is wel de verlichting, waardoor de aardbeien alle benodigde warmte en licht krijgen voor hun groei, aroma en kleur.

De inventieve zoon, Kirill Orlov, is een ingenieur, gespecialiseerd in toegepaste wiskunde aan de universiteit van Tomsk. Zijn lampen zorgen voor een lager energieverbruik en stabiliseren het temperatuurverloop. Eén lampje gaat zeven en een halve dag mee, wanneer deze 18 uur per dag wordt gebruikt. Met deze lampen groeien en rijpen aardbeien sneller, en neemt de productiviteit tot viermaal toe.

"Ik was al met pensioen toen mijn zoon op een dag naar me toe kwam met de suggestie om aardbeien te gaan telen. Hij heeft eerder met verlichting geëxperimenteerd en teelde met succes groenten als uien, peterselie en spinazie. Het volume was niet groot en niemand had gedacht dat hij op grote schaal zou gaan telen", zei de vader, Alexander Orlov.

De lokale overheid steunde het idee; de systematische aanpak en het idee om het hele jaar door aardbeien te telen in Tomsk beviel hen. De eerste subsidie ​​die werd ontvangen voor de complexe creatie kwam van de lokale overheid. Momenteel hebben de telers drie ruimtes, waarvan er twee bezet zijn met bedden voor 3.000 planten en verschillende systemen, en de derde bevat het bedrijfsbeheersysteem: een waterzuiverings-, fertigatie- en irrigatie-installatie en andere apparatuur.

"We krijgen veel positieve feedback van klanten op onze Instagram-pagina, zowel particulieren als vertegenwoordigers van restaurants. Ouders schrijven dat ze blij zijn dat onze aardbeien geen allergische reacties veroorzaken bij hun kinderen", vertelt Alla Orlova.

"Onze droom is om niet alleen de beste kas van Siberië, maar van de hele wereld te ontwikkelen", aldus Kirill. "We hebben de mogelijkheid om een ​​geschikt stuk grond voor de bouw te kiezen en we willen laten zien dat Siberië gebruik kan maken van de meest geavanceerde teelttechnologieën en moderne, rendabele kassen. Alle gewassen kunnen worden geteeld met onze technologie, niet alleen aardbeien, maar ook planten en tulpen die we in enorme hoeveelheden uit Nederland laten komen. Ik heb het gevoel dat we het kunnen redden met de steun van de familie. Verdere ontwikkeling houdt verband met de uitbreiding van ons belang en de geleidelijke uitvoering van de plannen."

De vegetatieperiode in de kas van Orlov duurt 45 dagen, waarna het hele jaar door elke dag wordt geoogst. 40.000 planten kunnen 40-60 ton aardbeien per jaar produceren.

Bron: rg.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven