Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tien jaar na faillissement 'Obst Huber' begint het proces wegens bedrog

Komende dinsdag begint in de arrondissementsrechtbank in het Oostenrijkse Wels het strafproces tegen Richard Gartner. Het Openbaar Ministerie beschuldigd de transportondernemer uit Lambach van zwaar bedrog, frauduleus bankroet, balansvervalsing, bevoordeling van een crediteur en oneerlijkheid rondom het faillissement van de Welser fruitimporteur 'Obst Huber' begin 2003. Om diverse redenen heeft het proces negen jaar op zich moeten laten wachten.
 
De schade die in de akte van beschuldiging wordt genoemd, bedraagt in totaal circa twaalf miljoen euro. Gartners straf kan oplopen tot 10 jaar gevangenis. Gartner was eigenaar en bedrijfsleider van Obst Huber. Het bedrijf ging failliet met 27 miljoen euro aan schulden. 204 medewerkers en 560 crediteuren werden getroffen.
 
Het Openbaar Ministerie - vertegenwoordigd door officier van justitie Christian Hubmer - verwijt Gartner dat hij te laat insolventie heeft aangevraagd voor Obst Huber. Het betalingsonvermogen zou reeds in augustus 2002 duidelijk zichtbaar zijn geweest. Omdat er gewoon verder gegaan werd met het bestellen van waren en Gartner het op de koop toe nam dat hij deze niet kon betalen, werden crediteuren gedupeerd.
 
Bedrijven die tot de Gartner-groep hoorden, zouden nog wel betaald hebben gekregen, terwijl andere crediteurenrekeningen onvoldaan bleven. T├╝fekci, de Turkse hoofdleverancier en partner van Obst Huber, waarbij Gartner belanghebbende was, kreeg 20 miljoen euro aan vooruitbetalingen zonder dat Obst Huber hier genoeg waren voor ontving.
 
Op 5 december kan het tot een vonnis komen.
Publicatiedatum: