Marokko: prijzen weer normaal voor uien en tomaten

Het Marokkaanse ministerie van Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsontwikkeling en Water- en Bosbouw wil mensen geruststellen door aan te geven dat de prijs van uien na een sterke stijging weer in evenwicht is. Momenteel kosten uien 5 [0,46 euro] of zelfs 6 [0,55 euro] dirhams per kilo, een stijging van 50% ten opzichte van 2018.

De teeltfrequentie van winteruien (groene uien), vooral die in regenachtige gebieden, wordt als de belangrijkste oorzaak daarvan aangewezen. Door ongunstige klimaatomstandigheden, en dan met name de zwakke regenbuien in januari en februari, daalde de opbrengst van de teelt in sommige teeltgebieden met wel 33%.

Bovendien loopt het afzetseizoen voor droge uien ten einde en valt dit dit jaar ook nog samen met het begin van de ramadan.

De prijs voor tomaten is zich ook aan het herstellen. Tijdens het eerste weekend van de ramadan was de tomatenprijs niet hoger dan 4,5 dirhams [0,45 euro] per kilo. Om precies te zijn bereikte het op 7 mei een prijsniveau van 3,40 dirhams [0,40 euro] op de groothandelsmarkten in Oujda, Marrakech en Rabat, 4 dirhams [0,37 euro] in Tanger en 4,33 dirhams in Casablanca. Dat, terwijl de prijzen een dag eerder nog varieerden van 12,5% in Oujda tot 8% in Fez, Casablanca en Tanger. Het ministerie wijt dit aan de korte interval tussen het einde van de teelt van vroege en extra vroege tomaten en het begin van de teelt van seizoenstomaten, waarvan de teelt over een week begint.

Bron: le360.ma


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven