Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Verslag Kennissessie Waterstof in de Glastuinbouw

Toepassing waterstof in glastuinbouw vanuit drie invalshoeken belicht

Op 5 april 2019 was er een goed bezochte kennissessie over de mogelijkheden van toepassing van waterstof in de glastuinbouw. Deze kennissessie was georganiseerd voor de partners van het EnergieAkkoord van de Greenport op de TU Campus in Delft. Er waren circa 30 aanwezigen. 

Drie invalshoeken
Tijdens het evenement werd toepassing van waterstof vanuit drie invalshoeken belicht. 

René Schutte van Gasunie schetste welke rol waterstof kan hebben in een toekomstige energiemix. Dat was geen theoretisch verhaal: na een inleiding over de plaats in de duurzaamheidsambities en de ontwikkeling van de vraag naar waterstof schetste Schutte welke ontwikkelingen plaatsvinden in de aanleg van een hoofdinfrastructuur voor waterstof in Nederland en zoomde in op de concrete projecten in Noord-Nederland als voorbeeld van toepassing. Nog niet voor de tuinbouw, maar wel als een illustratie van de wijze waarop waterstof kan worden ingezet.

Rob van der Pol van Zantingh BV bracht de materie direct het ketelhuis van de bedrijven in door in te zoomen op installatietechniek die komt kijken bij toepassing van waterstof en alle aspecten die bij zo’n overgang komen kijken. Er werd onder andere ingezoomd op brandertechniek, veranderingen in de uitstoot en de (bij-)effecten van bijmengen of totale vervanging. Het bood een scherp overzicht wat er allemaal in de bedrijven komt kijken, maar Van der Pol ging ook in de vraag waarom we waterstof moeten willen toepassen, en op welke termijn verschillende vormen van toepassing concreet kunnen worden.

Chris Hellinga van de TU Delft was de derde spreker. Zijn verhaal ging in op het idee om in Zuid-Holland een waterstof-infrastructuur aan te leggen die aantakt op de hoofdinfrastructuur waarover René Schutte eerder sprak, en schetste de ontwikkeling van een pilotproject voor de toepassing van waterstof bij de A12 in Bleiswijk als onderdeel van de zogenoemde A12 Energy Hub. Vooral de combinatie van windenergie en warmtepompen en directe conversie van windenergie via elektriciteit in waterstof lijkt hier goede potentie te hebben omdat deze goed aansluit bij de variatie in het gebruik door het jaar heen (de zogenoemde ‘badkuip’).

Als laatste reflecteerde Wouter Groenen van de provincie Zuid-Holland op de bijdragen. Hij opende met een filmpje waarin werd teruggeblikt op een conferentie over waterstoftoepassingen bij de Europese Commissie en waarin door energiegedeputeerde Han Weber van Zuid-Holland (tevens voorzitter van de stuurgroep voor het EnergieAkkoord) het belang van de ontwikkeling werd benadrukt. Wouter Groenen complimenteerde de organisatie met de agendering van het onderwerp voor de glastuinbouw en de kwaliteit van de inleidingen. Hij gaf aan dat de geschetste ontwikkelingen geheel in lijn zijn met de ambities van de provincie, waarbij hij wel een voorbehoud maakte vanwege de onderhandelingen voor een nieuw college van GS na de Statenverkiezingen van 20 maart. Een nieuw college kan andere accenten leggen.

Lees hier verder bij Greenport West-Holland over de rest van het programma, waaronder een rondleiding door Green Village en de ondertekening van het Energieakkoord door 13 nieuwe partners. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven