Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Totale opbrengst Amerikaanse groententeelt in 2017 hetzelfde als in 2012

De nieuwe Agriculture Census meldt dat er in 2017 in de de VS ongeveer 74.000 teeltbedrijven groenten teelden, wat 4 procent is van alle Amerikaanse teeltbedrijven in dat jaar. Tussen 2012 en 2017 is het aantal bedrijven met 3 procent gestegen. Bij alle groententelers samen was er 1,8 miljoen hectare in productie (een oppervlakte die ongeveer even groot is als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië bij elkaar), goed voor slechts 0,4 procent van het totale landbouwareaal in de Verenigde Staten. Het totale productieareaal voor groenten is sinds 2012 met ongeveer 3 procent gedaald (wat betekent dat het met 51.000 hectare is afgenomen).

Aardappelen domineren de groententeelt
En welke groente domineert de groenteteelt? Aardappelen zijn goed voor iets meer dan een kwart van het gehele areaal voor Amerikaanse groenteteelt (44.500 ha) en 22% van alle telers (of 16.554 teeltbedrijven). Het is niet verrassend dat ze ook de meest geconsumeerde groente in de Verenigde Staten zijn. Het aardappelareaal daalde met 3% gedurende deze periode van vijf jaar, terwijl het aantal bedrijven ook met 21% daalde.

Suikermais staat in 2017 op de tweede plaats op het gebied van areaal en werd geteeld op zo'n 200.000 hectare, gevolgd door sla (onder meer kropsla, bladsla en romaine sla), tomaten, bonen, zoete aardappelen en uien. De onderstaande grafiek toont het aantal teeltbedrijven en hectare dat in productie was in 2017 voor deze groentegewassen met een hoog areaal. In vergelijking met 2012 is het aantal teeltbedrijven en het areaal voor de teelt voor suikermaïs, bonen en tomaten gedaald, maar omhoog gegaan voor sla en uien.

De top vijf gewassen op het gebied van aantal teeltbedrijven in 2017 waren: tomaten (28.673 teeltbedrijven), kalebas (22.704), suikermaïs (20.784), pompoen (18.269) en bonen (18.055).

De productie van bepaalde voedingsrijke groenten is sinds 2012 toegenomen
Het areaal voor zoete aardappel (wat een familielid is van de Morning Glory en boordevol vitamine A zit, wat het zicht ondersteunt, en er zijn aanwijzingen dat het mogelijk beschermd werkt tegen sommige kankers) is met 38% toegenomen (of met 19.000 hectare, ongeveer de grootte van Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht samen) ten opzichte van 2012. Het areaal voor spinazie is ook gestegen van ongeveer 18.600 hectare in 2012 naar 28.300 hectare in 2017, wat een stijging is van 51%. Het areaal voor boerenkool, hoewel klein in absolute cijfers, steeg met 145% in dezelfde periode. Er waren ook aanzienlijke stijgingen van het areaal en de teelt van ginseng, kruiden, mosterdgroenten en okra. Zowel het aantal teeltbedrijven als het areaal voor spruitjes ging in dezelfde periode ook omhoog. Dit alles suggereert een groeiende vraag naar deze gewassen.

Sommige groenten hebben areaal verloren in vergelijking met 2012, vooral (vanwege hun aanzienlijke afname) doperwten, chili pepers, sommige bonen (zoals zwarte bonen), limabonen en cichorei. Het is interessant dat het aantal teeltbedrijven dat deze gewassen teelt sinds 2012 is toegenomen, wat erop wijst dat er een herstructurering van de teelt van deze gewassen plaatsvindt. Nader onderzoek zou duidelijk kunnen maken waarom dat gebeurt.

Bron: Union of concerned scientists

Publicatiedatum: