Jeroen Zwinkels, Delphy:

"In vervolgproef belichting paprika kijken naar strekking en bladveroudering"

Bij de belichtingsproef Paprika in het Delphy Improvement Centre wordt in twee afdelingen van 120 m2 paprika geteeld onder 210 micromol belichting. In de ene afdeling wordt geteeld onder 100% LED lampen. In de andere afdeling onder 80 micromol SON-T lampen en 130 micromol LED belichting, ook wel hybride belichting genoemd. In beide afdelingen wordt de helft van de oppervlakte nog met 20 micromol verrood belicht. Er zijn zodoende vier behandelingen, namelijk. 100% LED, 100% LED + verrood, Hybride en Hybride + extra verrood.

Bij het onderzoek is er door de plantbelasting geleidelijk op te laten lopen voor gezorgd dat de energievraag vlak verliep, evenals de productie. De productie lag de hele winter op 0,5 kg per m2 of hoger. Met een gemiddeld vruchtgewicht van 200 gram was het product van goede kwaliteit. 

Maar er zijn ook nog wat uitdagingen voor de in september 2019 te starten vervolgproef. Zo is de strekking in alle vier de behandelingen erg weinig. Een ander opvallend detail in de proef is de snelle veroudering van het blad. Bij metingen is gebleken dat blad 20 cm onder de kop, bijna geen assimilaten meer aanmaakt. Dit is uiteraard zeer verontrustend. Hopelijk wordt voor deze aspecten snel een oplossing gevonden. 

Lees hier verder bij Kas als Energiebron.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven