Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanaf 2022 alleen Euro 6-vrachtauto in milieuzone

Vrachtauto’s met emissieklasse Euro 5 of lager komen vanaf 2022 de Nederlandse milieuzones niet meer in. Dat staat in een voorstel dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maatregel is onderdeel van een pakket aan maatregelen om de milieuzones in Nederland te 'harmoniseren'. Om te voorkomen dat de regels tussen steden van elkaar verschillen dus. TLN heeft er altijd voor gepleit een lappendeken aan regels te voorkomen en is dan ook blij met deze maatregelen, die de staatssecretaris vorig jaar al aankondigde. 

Overal dezelfde borden
Belangrijk onderdeel van de harmonisering van milieuzones is dat elke gemeente dezelfde verkeersborden gebruikt. Onder het bekende ronde 'milieuzone-bord' met rode rand en het woord 'milieuzone' erop, verschijnen in 2020 in elke milieuzone dezelfde onderborden. Daar staat op welke voertuigen er wel en niet in mogen. 

'Groene en paarse milieuzone'
Voor vrachtverkeer bestaat er maar één bord: dat waarop staat dat alleen vrachtauto's met minimaal emissieklasse Euro 4 de milieuzone mogen inrijden ('de groene milieuzone'). In 2022 komt er een nieuw bord, waarop staat dat alleen vrachtauto's met minimaal emissieklasse Euro 6 de milieuzone mogen inrijden ('de paarse milieuzone').​



Zero emission-zones
De staatssecretaris stelt daarnaast voor dat steden vanaf 2025 zero emission-zones mogen instellen voor bedrijfsvoertuigen en vrachtauto’s. In zo’n zone mogen die voertuigen dan alleen komen als ze géén uitlaatgassen uitstoten.​

Bron: TLN

 

Publicatiedatum: