Onderhandelingen over Mexicaanse tomatenexport naar VS duren voort

De Mexicaanse minister van Economische Zaken heeft recent een ontmoeting gehad met haar Amerikaanse ambtgenoot Wilbur Ross, waarbij zij overeengekomen zijn dat de onderhandelingen om een akkoord over de export van Mexicaanse tomaten naar de Verenigde Staten te bereiken voortgezet worden.

In een verklaring is te lezen dat Mexicaanse tomatentelers hun onderhandelingen met het ministerie van Handel voort kunnen zetten om een oplossing te bereiken en de invoering van een compensatoire heffing van 17,5% voor de export naar de Verenigde Staten te voorkomen. De Verenigde Staten hebben namelijk gedreigd de overeenkomst, die sinds 1996 van kracht is, per 7 mei te beëindigen. 

Tijdens de ontmoeting sprak Marquez ook over het probleem van de gedeeltelijke afsluiting van de grens en het tekort aan personeel bij grensovergangen, hetgeen gevolgen heeft voor de handel. Ze heeft Ross om een snelle oplossing voor deze situatie gevraagd.  

De Amerikaanse minister gaf aan dat het van belang is dat er samengewerkt wordt met de particuliere sector om een gemeenschappelijke agenda te bevorderen, met name voor de ratificatie van het verdrag tussen Mexico, De Verenigde Staten en Canada (T-MEC). 

Tijdens de bijeenkomst zei Ross dat de procedure voor de ratificatie van T-MEC op 18 april begint en dat het Amerikaanse congres 90 dagen heeft om erover te stemmen. Om goedkeuring te verkrijgen zal er nauw samengewerkt worden met wetgevende instanties, zo liet Ross weten. 

De onderminister voor Noord-Amerika, Jesus Seade, heeft de Amerikaanse regering om steun gevraagd aangezien de importheffingen op Mexicaans staal en aluminium, het uitblijven van een oplossing voor de tomatenkwestie en de vertragingen aan de grens de bilaterale verhoudingen geen goed doen.  

 

Bron: El Universal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven