Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse morieljeteelt in kassen

“Voor de Franse morieljes (paddenstoelen) begon het avontuur in 2009 toen we de switch van China naar Frankrijk maakten,” legt oprichter en directeur van France Morilles Christophe Perchat uit. Tot die tijd was China het enige land dat deze wilde paddenstoelen op grote schaal kon telen en waarvan de smaak zo geliefd is. Christophe ging daarom ook naar China om professor Zhu, octrooihouder, te ontmoeten om morieljes te telen en naar Frankrijk terug te keren met de beroemde ‘Morchella conica’-stam.

Frankrijk: meeste consumptie van morieljes
France Morilles is opgericht vanuit de ambitie van Christophe om te willen voldoen aan de grote Franse en Europese vraag naar deze kostbare paddenstoel. In dit opzicht is in Frankrijk de hoogste consumptie. Het wereldwijde aanbod van wilde morieljes is in vergelijking met de vraag echter grotendeels ontoereikend. “Enerzijds worden er in plukgebieden te veel wilde morieljes geplukt en anderzijds zijn er op dit moment te veel klimaatveranderingen gaande,” legt Chrisophe uit. Beide factoren resulteren in een uitputting van de bron.

France Morille wil sector opzetten
Sinds 2012 heeft Christophe – in samenwerking met het Franse Nationale Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INRA) – een netwerk van licentiehouders ontwikkeld om een morieljesector in Frankrijk op te kunnen zetten. “De eerste twee jaar starten licentiehouders met een experimentele licentie en telen ze morieljes op een beperkt oppervlak (100 – 500 m2).

Tijdens het eerste jaar leren ze meer over het telen van morieljes, zodat deze zich beter aan de klimaat- en bodemomstandigheden van de plek waar ze geteeld worden kunnen aanpassen. In het tweede jaar richten we ons op waterbeheer en het omgaan met ongedierte. Pas aan het eind van dit jaar hebben we een rapport dat, als het positief is, kan leiden tot een teelt- en afzetvergunning voor deelnemende telers. En indien nodig kiezen we voor een derde experimenteel jaar.”

Wat investeringen betreft is er een budget nodig van 3.000 euro (dit is inclusief de licentiekosten van 660 euro) om het avontuur aan te gaan voor een oppervlak van 100m2. De licentienemer kan er dan vanuit gaan dat hij de kostbare oogst tegen ongeveer 100 euro per kilo af zal kunnen zetten.

Via het netwerk van licentiehouders wil Christophe de consument een kwaliteitsproduct garanderen. Christophe wil echter ook korte afzetkanalen ontwikkelen die morieljetelers en consumenten rechtstreeks met elkaar verbinden. Ten slotte hoopt hij allereerst een morieljesector te creëren en daarna een landbouwcoöperatie.

Voor meer informatie:
Christophe Perchat
France Morilles
1335 chemin de la paillasse
24680 Gardonne, France
+33 1 76 35 00 2
christopheperchat2@francemorilles.com  
www.francemorilles.com   

Publicatiedatum: