Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kasgroenten telen voor Moldavië rendabeler dan teelt van appelen, pruimen, druiven en noten

Moldavië is een belangrijke AGF-exporteur, maar zij maken geen gebruik van hun gunstige geografische ligging en klimaatomstandigheden voor de ontwikkeling van de glastuinbouw. Dit stelde Andrey Ermak, econoom van de investeringsafdeling van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), tijdens de onlangs gehouden conferentie 'Greenhouse Business in Moldavië: Kansen en perspectieven'.

"Moldavië, zoals de meeste landen in ons gebied, blijft een importeur van kasgroenten en exporteert praktisch niet, zelfs niet in de warme seizoenen ondanks het feit dat er alle mogelijkheden zijn voor winstgevende bedrijven in het land. Het is zelfs mogelijk om de kasproducten in ieder geval in de periode van april tot november te exporteren," aldus Ermak in zijn toespraak.

"Rekening houdend met een sterke daling van de rentabiliteit van appel, noten, pruimen en druiven in Moldavië in de afgelopen jaren, kan de teelt van kasgroenten en bessen een veel hogere winst mogelijk maken, maar dit vereist wel investeringen en relevante kennis. Daarom nodigen wij deskundigen uit verschillende landen uit om hun ervaringen met ons te delen," voegde Ermak eraan toe.

De econoom noemde hoge detailhandelsprijzen voor de producten op de interne markt, relatief goedkope arbeid, een gematigd warm klimaat en toegang tot de markt van de Russische Federatie, een belangrijke eindmarkt voor kasgroenten in Oost-Europa. Deze en meer factoren zijn bevorderlijk voor de succesvolle ontwikkeling van de glastuinbouw in Moldavië. Afgezien daarvan is Moldavië gunstig gelegen naast de twee grote kasgroentenimporteurs, Roemenië en Polen.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven