Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bioboeren als pioniers of hoe bouw je je eigen onkruidmachine?

Het Belgisch-Franse project Boer-Bricoleur organiseerde recent een cursus lassen voor bioboeren. Lassen is immers een cruciale skill als je als boer je eigen machines wilt bouwen. Maar waarom doen ze dat?

Waarom leren bioboeren lassen?
Een 20-tal Franse en Belgische telers nam deel aan de lascursus in Kruishoutem. "Het was een goede introductie met veel oefenen in de praktijk," aldus West-Vlaamse bioakkerbouwer Karel. Ook Fien van een tuinbouwbedrijf in Watou was tevreden: "Met veel plezier las ik hier op de boerderij voortaan alles wat breekt."

Waarom zijn biotuin- en landbouwers zo geïnteresseerd om deze skills te leren? Voor biologische landbouw heb je vaak een specifieke mechanisatie nodig voor onkruidbestrijding. De bioboer mag uiteraard geen herbiciden gebruiken om dat onkruid te bestrijden. Een wiedbed aanschaffen, is wel een efficiënte en comfortabele manier om onkruid te wieden. Maar voor kleinere tuin- of landbouwbedrijven is het vaak lastig om machines op maat voor het bedrijf te vinden die ook nog betaalbaar zijn. Zelf machines bouwen of aanpassen is voor veel boeren dan ook een haalbare én betaalbare oplossing.

Fotografie: Alles over bio

Het wonder van de 'chtit-bine'
Als kers op de taart bouwde een groep boeren tijdens een extra opleidingsweek over metaalbewerking ook nog vier ‘chtit-bines’ (letterlijk: 'kleine wiedmachines'), oftewel multifunctionele elektrische wiedbedden om onkruid mee te wieden. "Elke chtit-bine heeft een andere spoorbreedte, aangepast aan het bedrijf", aldus Quentin, een van de leraren.

De chtit-bine is een ontwerp van een groep telers uit de grensregio België/Frankrijk, die sinds 2016 samen sleutelen aan de ideale elektrische onkruidtool. Twee van deze telers, de Vlaming Klaas Ysebaert en de Fransman Romuald Botte, hebben de opleiding in Kruishoutem mee begeleid. "Door de combinatie van twee functies, namelijk wiedbed en werktuigdrager, is de chtit-bine een unieke machine die niet verkrijgbaar is op de markt," aldus Klaas.

‘Boer Bricoleur’
Het project ‘Boer Bricoleur’ wil boeren uit de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen de nodige technische kennis aanreiken om zelf tools te maken voor hun bedrijf. Voor het project sloegen 5 partners de handen in elkaar: het CCBT (Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt), PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen), Inagro (centrum voor praktijkgericht onderzoek voor land- en tuinbouw) en het Franse l’Atelier Paysan en Bio-en-hauts-de-France.

Bron: Alles over bio


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven