Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

´Kinderen eten te weinig groenten´

Jonge kinderen eten te weinig groenten en dat is een bedreiging voor de gezondheid van een hele grote groep mensen. 'Kinderen die te weinig groenten eten, krijgen te weinig ijzer binnen. Dat kan van invloed zijn op hun hersenontwikkeling en op hun latere schoolprestaties. Ze krijgen ook te weinig vezels binnen waardoor ze meer last hebben van verstopping', zei kinderarts Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam vrijdag.

De groente-inname is er de laatste 10 jaar sterk op achteruitgegaan. Voor een gezonde ontwikkeling moeten kinderen van 0 tot 4 jaar zeker twee volle eetlepels, ofwel 50 tot 100 gram groenten per dag binnenkrijgen. 'Maar dat is nu vaak maar 40 gram.'

'Op jonge leeftijd groenten leren eten, is heel belangrijk voor de smaakontwikkeling en voor het eetpatroon op latere leeftijd. Als je het als kind niet leert, zal je het als volwassene ook niet doen. Je bent dan minder goed beschermd tegen hart- en vaatziekten', legt Joosten uit.

Ouders maken volgens hem vaak de fout groenten en fruit over één kam te scheren. 'Maar dat zijn echt andere dingen, met totaal andere vitamines, vezels en smaken. Het is belangrijk dat kinderen naast fruit ook de smaak van groenten leren waarderen.'

De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD), het Voedingscentrum en TNO hebben de handen ineengeslagen om ouders en artsen bewust te maken van het probleem en om het eten van groenten gezamenlijk te promoten.

Bron: ANP
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer