Glastuinbouwbedrijf Tomatec teelt tomaten in Lot-et-Garonne, in het zuidwesten van Frankrijk. “We telen er meer dan 17 rassen. Onze nieuwe testrassen zijn daarbij niet meegeteld,” vertelt manager van het bedrijf Jonas Hollaar. “In onze grootste afdeling worden cherrytomaten geteeld op 43.055 vierkante meter.”
Sinds 2014 teelt het bedrijf ook ‘oude’ rassen. “We zijn geen pioniers, maar ik denk wel dat we een van de eersten waren bij wie deze rassen in kassen in Lot-et-Garonne groeiden. We hebben rassen ontwikkeld met veel smaak en van goede kwaliteit. Die rassen weten we op het juiste moment te oogsten, zodat ze hun smaak maximaal konden ontwikkelen.”
In Frankrijk zijn steeds meer ‘oude’ tomatenrassen op de markt te vinden. Volgens Jonas zullen de volumes in 2019 aanzienlijk toenemen. “Als gevolg van de zeer lage prijzen van de afgelopen zomer richtten veel trostomatentelers richtten zich tot dit segment. Ik hoop dat alle telers zich bewust zijn van het belang van het leveren van een kwaliteitsproduct, het oogsten op het juiste moment. Ik hoop dat ze niet afwijken van ‘oude’ rassen die een grotere opbrengst hebben, maar weinig smaak zouden kunnen hebben.”
Oude tomatenrassen: er is voor elk wat wils
“Franse consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in smaakvolle kwaliteitsproducten en zijn ook steeds vaker bereid om daar iets meer te betalen,” legt Jonas uit. “De ‘oude’ tomatenrassen spreken allerlei soorten klanten aan. Elk van deze klanten kan zijn of haar favoriete smaak en textuur bepalen en zijn of haar favoriete ras vinden, of dat nu de 'black krim-tomaat', de ‘ananastomaat’ of een ander ras is.”

De smaken van weleer
Jonas voegt eraan toe dat kastomaten in Frankrijk een slechte reputatie hebben. Dit wordt nog eens versterkt door de grote aantallen geïmporteerde tomatenrassen, waarvan de smaakkwaliteiten onvoldoende zijn. “Die slechte reputatie geldt met name voor de trostomaten en de standaard losse tomaten, die worden opgeslagen bij temperaturen die vaak veel te laag zijn, waardoor de smaak nog verder wordt aangetast of verloren gaat. Veel mensen om me heen missen de 'echte' smaak van hun jeugd uit de tomaten die afkomstig waren uit de tuin van hun grootouders. Met de ‘oude’ tomatenrassen vinden consumenten die smaken uit het verleden weer terug. Tegenwoordig kennen alle Franse consumenten ten minste één oud tomatenras.”

Een product voor de Franse markt
De volledige Tomatec tomatenproductie wordt op de markt gebracht door Rougeline, de belangrijkste markt voor ‘oude’ rassen. “Het gaat om fragiele rassen die door hun kwetsbaarheid niet zo gemakkelijk van de ene plaats naar de andere vervoerd kunnen worden en ook niet zo lang houdbaar zijn. Eenmaal geoogst, moeten de tomaten dus snel op de markt worden gebracht.”
Een stukje familiegeschiedenis
Jonas is de kleinzoon van de Nederlander Job Hollaar, die in de vroege jaren zestig een van de eerste groentetelers in Lot-et-Garonne was. “Waarschijnlijk hebben we het aan hem te danken dat er in het departement Lot-et-Garonne een volledig tuinbouwgebied is ontwikkeld,” zegt Jonas. "Job was ook degene die een nieuw aardbeienras in Frankrijk introduceerde, genaamd de ‘Red Gauntlet. Dit aardbeienras heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de nationaal erkende aardbeiensector in Lot-et-Garonne.
Marie Louise Hollaar oogst aardbeien
Een plaatje uit de jaren 70
Marie-Louise en Job Hollaar
Philippe Hollaar, Jonas' vader, heeft de kassen en de knowhow van zijn vader geërfd. Destijds werd de constructie van een kas gemaakt van hout, moesten de ramen handmatig worden geopend en werden de aardbeien nog in de grond gekweekt. Inmiddels hebben Philippe en Ruth Hollaar het kassencomplex gemoderniseerd, een niet-grond gebonden manier van telen ontwikkeld en zich gespecialiseerd in de teelt van smaakvolle kwaliteitstomaten.

Nu neemt hun 26-jarige zoon Jonas de uitdaging aan om het bedrijf over te nemen. Als jonge landbouwingenieur heeft Jonas zijn kennis op het gebied van glastuinbouw uitgebreid door in kassen in Bretagne, maar ook in Australië en Sicilië te werken. Jonas werkt al meer dan drie jaar bij het familiebedrijf, waar hij heeft kunnen profiteren van de kennis en kunde van zijn ouders.
Een kas aangepast aan de situatie in het zuiden van Frankrijk
Het familiebedrijf Hollaar heeft bijna 200.000 vierkante meter aan kassen. Voor de zomer van 2019 plant het gezin de bouw van een semi-gesloten kas van 8000 m². De semi-gesloten kas is een nieuwe investering voor het bedrijf dat tot op de dag van vandaag enkel conventionele kassen bezit. “Dit type kas lijkt goed aangepast aan de situatie in het zuiden van Frankrijk,” vertelt bedrijfsmanager Jonas Hollaar.
“Het semi-gesloten concept maakt hydrocooling mogelijk door slechts zeer weinig gebruik te maken van de nokopeningen, die ook nog eens zijn uitgerust met insectenbestendige netten. Deze 'innovatieve' techniek helpt de door de opwarming van de aarde in het zuiden van Frankrijk sterk toenemende insectenpopulatie terug te dringen,” legt Jonas uit.
Promoten van de lokale economie
Het bedrijf biedt gedurende een volledig seizoen werk aan ongeveer 26 mensen, waarvan 10 vaste werknemers. Bovendien streeft het bedrijf ernaar werknemers in dienst te nemen die in Villeneuvois wonen om daar de lokale economie te promoten.
Het bedrijf houdt zich met verschillende kwaliteits- en milieuprojecten en specificaties bezig. Denk dan aan het Agriconfiance-project voor het hele bedrijf, het Global Gap-, het gewasbeschermings- en residuenvrije telen-project en de “Tomates de France”-specificaties van de AOPN. Het bedrijf doet er alles aan om zo duurzaam mogelijk te werken en het HVE-certificaat te kunnen halen. In de zomer van 2018 werd een micro-WKK-eenheid (1.500kWh) geïnstalleerd om de verwarmingsbelasting te kunnen regelen en de energieproductie te kunnen verdubbelen: warmte en elektriciteit, die duurzamer zijn dan het oude systeem dat alleen warmte produceerde.
Voor meer informatie:
Jonas Hollaar
Tomatec
[email protected]