Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Asperges zijn nieuw wapen in de strijd tegen diabetes

Wetenschappers hebben een nieuw wapen ontdekt in de strijd tegen diabetes: asperges. Deze groente houdt namelijk de bloedsuikerspiegel onder controle en geeft een boost aan de productie van insuline. Dat hormoon verlaagt het glucosegehalte in het bloed. Dat meldt de website GoedGevoel.be.

Het was een onderzoeksteam van de Universiteit van Karachi in Pakistan die tot deze conclusie kwam na een onderzoek bij ratten. Die werden geïnjecteerd met bepaalde chemische stoffen om een diabetische toestand te creëren met een laag insulinegehalte en een hoog bloedsuikergehalte.

Daarna werd de helft van de ratten behandeld met een extract uit de aspergeplant. Het ging om kleine en grote dosissen gedurende 28 dagen. In dezelfde periode kreeg de andere helft van de ratten een bekend medicijn toegediend, namelijk glibenclamide.

Kleine vs. grote dosis

Nadien werden bloedtesten uitgevoerd om de veranderingen in diabetes op te meten. Daaruit bleek dat de lage dosis asperge wel het bloedsuikergehalte deed dalen, maar geen positief effect had op het aanmaken van insuline.

De hoge dosis van het asperge-extract had echter wel beide effecten. Het zorgde ook voor een verhoogde insulineproductie door de alvleesklier, die het hormoon in de bloedbaan vrijlaat.

De bevindingen bevestigen eerdere studies die de voordelen van asperges al in de verf zetten. Zo bleek in 2006 al dat de groente kon leiden tot een 81 procent hogere glucose-opname door de spieren en weefsels van het lichaam.

Klik hier voor het volledige artikel

Bron: Goed Gevoel
Publicatiedatum: