Het was een onderzoeksteam van de Universiteit van Karachi in Pakistan die tot deze conclusie kwam na een onderzoek bij ratten. Die werden geïnjecteerd met bepaalde chemische stoffen om een diabetische toestand te creëren met een laag insulinegehalte en een hoog bloedsuikergehalte.
Daarna werd de helft van de ratten behandeld met een extract uit de aspergeplant. Het ging om kleine en grote dosissen gedurende 28 dagen. In dezelfde periode kreeg de andere helft van de ratten een bekend medicijn toegediend, namelijk glibenclamide.
Kleine vs. grote dosis
Nadien werden bloedtesten uitgevoerd om de veranderingen in diabetes op te meten. Daaruit bleek dat de lage dosis asperge wel het bloedsuikergehalte deed dalen, maar geen positief effect had op het aanmaken van insuline.De hoge dosis van het asperge-extract had echter wel beide effecten. Het zorgde ook voor een verhoogde insulineproductie door de alvleesklier, die het hormoon in de bloedbaan vrijlaat.
De bevindingen bevestigen eerdere studies die de voordelen van asperges al in de verf zetten. Zo bleek in 2006 al dat de groente kon leiden tot een 81 procent hogere glucose-opname door de spieren en weefsels van het lichaam.
Klik hier voor het volledige artikel
Bron: Goed Gevoel