Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aquaponics verkort de kweekcyclus van sla met 10 dagen"

Aquaponix is een van de innovaties die zijn gepresenteerd tijdens Novel Farm in het Italiaanse Pordenone. Het is een systeem waarbij groenten, aromaten en bloemen in aquaponics een tank delen met vissen. De initiatiefnemers zorgen ervoor dat het een systeem is en dat het op een professionele manier kan worden toegepast door gespecialiseerde telers en door hobbyisten. Klik hier om alle foto's te zien.

"Met het bedrijf SEI uit Piossasco, Turijn, hebben we dit systeem na jaren van experimenten ontwikkeld. Het is geen traditioneel aquateelt systeem met afzonderlijke tanks voor gewassen en vissen. In ons geval bieden we een wederzijdse symbiose aan. De vissen voeden de wortels en dit induceert in de planten een continue vorming van de wortelharen, waardoor de efficiëntie en de groei van de planten toeneemt", legt agronoom Alessandro Arioli uit.

In vergelijking met een traditioneel systeem wordt de cyclus voor het kweken van sla met 10 dagen verkort. Het is een manier waarbij er niks wordt verspild; het water regenereert dankzij zijn biodiversiteit en werkt ook als een thermische stimulus, afhankelijk van hoeveel er in de tank wordt gedaan.

"De wortels worden opgegeten door de vissen. Het gevolg hiervan is dat de wortels zich elke dag vernieuwen en hierdoor is het onmogelijk om ziektes in het wortelstelsel te ontwikkelen. De vissen zorgen voor een betere bacteriële balans", gaat de agronoom door.

"Sinds drie jaar zijn er meerdere van deze systemen operationeel en het is aangetoond dat de groenten sappiger zijn dan wanneer ze zijn geteeld in een hydroponisch systeem. Er zijn ongeveer 10-15 vissen per kubieke meter water nodig. Het systeem is geïntegreerd en de vissen kunnen worden gefokt zoals in een normaal visteeltsysteem."

Er worden jaarlijks ongeveer 264 kroppen sla per vierkante meter tank geteeld. Dit komt neer op 264.000 kroppen sla. Een krop sla is ongeveer 200 gram, wat neerkomt op 52 ton sla met 1000 vierkante meter.

Contact:
SEI srl
Aquaponix
Via Roma 16, 10040
Rivalta (Torino)
Tel.: (+39) 011/9042821
Tel.: (+39) 335/7356357
Email: seisrlto@gmail.com

Publicatiedatum: