Tariefpreferenties Associatieverdrag worden uitgebreid naar de Sahara

Overeenkomst EU-Marokko treedt in werking, Spaanse telers vrezen negatieve gevolgen

De overeenkomst tussen de EU en Marokko, met betrekking tot de uitbreiding van de tariefpreferenties van het Associatieverdrag naar de teelt in de Sahara, is sinds kort van kracht. Op 28 januari werd Europese besluit gepubliceerd. Hierin wordt de wijziging van de protocollen 1 en 4 van de Euromediterrane overeenkomst goedgekeurd.

In punt 1 van de overeenkomst wordt gesteld dat "uit de Westelijke Sahara afkomstige producten die onderworpen zijn aan de controle door de douane-autoriteiten van het Koninkrijk Marokko", zullen  "profiteren van dezelfde handelspreferenties als die door de EU verleend worden aan de producten die onder het Associatieverdrag vallen".

In punt 2 wordt uitgelegd dat de herkomst van de producten bepaald zal worden op basis van het gewijzigde protocol 4. Punt 3 stelt dat de douane-autoriteiten van de lidstaten van de EU en het Koninkrijk Marokko verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de overeenkomst.

Met deze nieuwe overeenkomst wordt een praktijk gevalideerd die al bestond sinds de inwerkingtreding van het Associatieprotocol, zoals de Europese Commissie zelf toelichtte in de tekst die onlangs gepubliceerd werd: "Sinds de inwerkingtreding van het Associatieverdrag zijn producten uit de Westelijke Sahara met een Marokkaans certificaat van oorsprong in de Unie geïmporteerd onder de tariefpreferenties van de desbetreffende bepalingen van het genoemde Verdrag".

In het vonnis van het Hof van Justitie van de EU van december 2016 werd deze praktijk echter veroordeeld op basis van het gegeven dat de Sahara geen onderdeel uitmaakte van het toepassingsgebied van het Associatieverdrag. Sinds 2017 heeft de Commissie onderhandeld met Marokko om een juridische basis te leggen voor deze uitbreiding van de tariefpreferenties.

De Commissie stelt dat "ondanks dat de gevolgen van tariefvoordelen voor werkgelegenheid, mensenrechten en de inzet van arbeidskracht zeer moeilijk te berekenen zijn, zal de uitbreiding van de tariefvoordelen "gunstige investeringsvoorwaarden bevorderen en bijdragen aan een snelle en substantiële groei, die de ontwikkeling van lokale werkgelegenheid mogelijk zal maken. De afwezigheid van deze tariefvoordelen zou de export vanuit de Westelijke Sahara aanzienlijk beperken, met name die van producten uit de landbouw- en visserijsector".

Volgens FEPEX zal de overeenkomst leiden tot een versterking van de negatieve gevolgen van de import van Marokkaanse landbouwproducten op de groenten- en fruitsector in Spanje. De Spaanse telers- en exporteursfederatie acht het noodzakelijk dat de Europese Commissie een onderzoek instelt naar de sociale en economische impact van deze overeenkomst vanwege de grote overlap in producten en seizoenen met bepaalde Spaanse regio's.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven