Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje:

Commissie bestudeert impact van Brexit op Canarische tomaten en komkommers

De overheid van de Canarische eilanden en de federatie van groenten en fruit exporteurs FEDEX stellen een onderzoekscommissie in om de effecten van de Brexit voor de Canarische tomaten- en komkommersector te bestuderen. Dit besluit werd tijdens de afgelopen Fruit Logistica 2019 genomen.

Mogelijke scenario’s waar de Canarische overheid rekening mee houdt zijn enerzijds een harde Brexit zonder transitieperiode en anderzijds een ordelijk verloop van de Brexit waardoor bepaalde voordelen in de marketing ondanks de situatie toch mogelijk blijven. Een ander gevolg van het beschouwen van het Verenigd Koninkrijk als derde land vanaf april, is dat Canarische telers mogelijk niet langer kunnen profiteren van marketingsteun vanuit het huidige POSEI programma dat compenseert voor de transportkosten.

Landouw raadsman Narvay Quintero stelde dat de helft van de tomaten- en komkommerexport momenteel naar de Britse markt gaat en onderstreept het economische, sociale en historische belang van deze groentensector voor de eilanden. “We zullen goed moeten samenwerken binnen de sector om alternatieven te vinden die de schade vanwege de Brexit kunnen beperken. Tevens zullen we om steunmaatregelen moeten vragen van zowel de staat als van Europa, zodat deze teelten kunnen blijven voortbestaan,” aldus Quintero.

Namens FEDEX uitte voorzitter José Juan Bonny zijn dankbaarheid voor de betrokkenheid van de Canarische overheid in de zoektocht naar oplossingen en alternatieven vanwege de onzekere toekomst, die voor veel exporteurs op de eilanden archipel reden is tot grote zorg.

In het seizoen 2017-2018 exporteerden de Canarische eilanden 51,637 ton tomaten. Hiervan was 43,8% bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, 45,2% voor het Europese vasteland, met name via Nederland en Scandinavië. De overige 10,89% was bestemd voor het Spaanse schiereiland.

Ondertussen bedroeg de komkommerexport 22,661 ton, met een toename van de export van 1863 ton in vergelijking met het voorgaande seizoen. Daarmee kwam het totale exportvolume van groenten op 74,733 ton.

Bron: EFE


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven