Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruud den Engelsman, Luiten Greenhouses:

“Steeds meer diffuse doeken, ook in de zachtfruitteelt”

Tholen – “Sommige zachtfruittelers lopen voorop en volgen de ontwikkelingen op het gebied van scherming nauwgezet. Anderen zijn meer afwachtend”, vertelt Ruud den Engelsman van Luiten Greenhouses die telers naast energiedoeken ook steeds meer voor diffuse doeken ziet kiezen. “Maar als uiteindelijk één teler de stap gezet heeft met positieve resultaten tot gevolg, dan volgen er snel meer. Ze houden elkaar allemaal nauwlettend in de gaten.”

De teelt van zachtfruit in Nederland en België zit in de lift, maar op het gebied van scherming is het nog een relatief kleine markt volgens Ruud. “Maar het is wel een markt waar groei in zit. De trend is daarbij wel dat de kostprijs laag moet zijn, dus daarom leveren wij tegenwoordig vaak al het materiaal plus één man op locatie om de klus te klaren samen met de teler die voor de rest van het personeel zorgt.” Daarbij moet de teler wel met één ding rekening houden: als hij besluit alles helemaal zelf te doen, vervalt de garantie. “Met hulp van onze ervaren vakmensen is doek wisselen gelukkig niet zo lastig.”

De levensduur van een schermdoek is zo’n negen à tien jaar, maar in teelten waar licht nog belangrijker is, bijvoorbeeld in de tomaten, worden er ook wel doeken na zo’n zes tot zeven jaar vervangen. “Als er goed verdiend wordt en dat is momenteel zeker in het zachtfruit het geval, dan kiezen telers toch sneller voor doekwissels. Naast energiedoeken helpen diffuse doeken daarbij het gewas beschermen tegen verbranding met de steeds fellere zon vandaag de dag.”

Luiten Greenhouses vervangt vaak richting de zomer al de atlasdraden. “Dat kan mooi tussen de teelten in”, legt Ruud uit. “Vervolgens kunnen wij als de kas leeg is het schermdoek vervangen. Omdat de atlasdraden dan al vervangen zijn, scheelt dat enorm veel tijd. Het doek vervangen is relatief eenvoudig: loshalen, vervangen en afwerken is over het algemeen in no time gebeurd. Omdat wij daarbij alle materialen en machines op voorraad hebben, kunnen we snel schakelen en gelijk tot actie overgaan.”

Naast het besparen van kosten bij een doekwissel door het bestaande personeel van de teler goed in te zetten, is er nog een ontwikkeling zichtbaar: dubbele schermen. “Door twee schermen op één dradenbed te installeren, bespaar je op de kosten van een extra dradenbed, kopgevelbevestiging en alle andere onderdelen die bij een schermingsinstallatie komen kijken. Vooral in de tomatenteelt is het plaatsen van dubbele schermen al een groot succes vanwege de warmtebehoefte in die teelt. In de teelt van zachtfruit is die warmtebehoefte er minder, aardbeien hebben bijvoorbeeld ook kou nodig, maar toch verwacht ik ook in die teelten toename van dubbele schermen.”

Voor meer informatie:
Luiten Greenhouses
www.luiten-greenhouses.com
info@luiten-greenhouses.com 

Ruud den Engelsman
ruud@luiten-greenhouses.com