Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Handelsonderneming C.J. Klep start met Substraat Optimaal

“Jaarrond stabiele levering substraat steeds belangrijker”

Tholen – Het begon voor Handelsonderneming C.J. Klep in 1994 als dealer van de alom bekende veenbaaltjes. Tegenwoordig heeft de teler veel meer keus en is ook het assortiment met substraatmengsels dat Klep aanbiedt flink gegroeid. Om daar meer ‘smoel’ aan te geven, brengt Klep sinds 1 januari de substraten onder het merk Substraat Optimaal aan de man.

Nol Jochems en Wim Voogt

Hoewel Klep van oudsher vooral in Zuidwest Nederland en in grote delen van België een gevestigde naam is, kunnen ze bij de handelsonderneming op Groningen na inmiddels al alle Nederlandse provincies afvinken voor wat betreft substraatlevering. De uitbreiding van de zachtfruitteelt over heel Nederland speelt het bedrijf daarbij in de kaart.

Mengsels testen
“Als telers vragen welke substraatmengsels wij verkopen, is mijn antwoord standaard: jouw mengsel”, vertelt Nol Jochems, substraatspecialist voor aardbeien en trayplanten. “In principe kunnen wij alle mogelijke mengsels maken, maar uiteraard moet het allemaal wel verantwoord zijn. Daarin geven wij ook advies.”

Onder Substraat Optimaal vallen alle bekende vaste mengsels van Klep waaronder bijvoorbeeld Aardbei Stabiel of Vegetable Peat voor de glasgroententeelt. Daarin kunnen soms tot wel tien verschillende grondstoffen zitten.

Aan het ontstaan van zo’n mengsel gaan allerlei testen vooraf, legt Wim Voogt uit. Net als Nol houdt hij zich bezig met substraat en geeft hij advies aan telers voor zowel de zachtfruitteelt onder glas als de glasgroententeelt. “Het gaat met nieuwe mengsels van een proef op een aantal vierkante meters uiteindelijk naar opschaling tot bijvoorbeeld een heel kraanvak.”

Het kan wel drie jaar duren voordat een nieuw mengsel geschikt is om op de markt te brengen. “De invloed van het mengsel op het gewas kan zich openbaren aan het begin of pas helemaal op het eind van de teelt. Dat moet je eerst uitvogelen.” Bij Klep houdt daarom één persoon zich fulltime bezig met R&D, maar ook Nol en Wim voeren zelf testen uit om de meest optimale mengsels samen te stellen.

Vocht en plantversterkers inmengen
Mengsels worden uiteindelijk bij Van Egmond Potgrond  samengesteld. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam, niet om de hoek bij Etten-Leur. Toch heeft dat eigenlijk alleen maar voordelen volgens de beide mannen. “Vanuit Amsterdam zijn Nederland en België goed bereikbaar en het scheelt transportkosten, omdat de grondstoffen niet eerst los naar ons vervoerd hoeven te worden.”

Het mengen gebeurt allemaal in Amsterdam. “Van Egmond heeft er een eigen loswal in de haven waar alle bestandsdelen direct binnenkomen. Hierdoor zit je direct een stap dichter bij de bron, vaak de veengebieden in de Baltische Staten en Ierland waar veel grondstoffen vandaan komen. Door Van Egmond worden precies die mengsels gemaakt die wij aan ze doorgeven in samenspraak met onze klanten. En omdat net als Klep ook Van Egmond een familiebedrijf is, werkt dat prettig samen.”

Een ander voordeel van het mengen bij aankomst in Amsterdam is dat het substraat direct op vocht kan worden gebracht. “Dat werkt altijd beter dan wanneer het pas bij de teler gebeurd. Nu kan het vocht tijdens transport direct mooi intrekken, waarmee je als het ware ook die transporttijd goed benut.”

Naast vocht zien ze bij Klep dat ook plantversterkers, organische materialen en bacteriepreparaten steeds vaker aan substraten worden toegevoegd. Nol: “Je ziet dat nu gewasbeschermingsmiddelen onder druk staan, er steeds meer biologie om de hoek komt kijken. Een goede verdeling van de stoffen is daarbij cruciaal en ook dat kan het beste direct bij de bron.”

Net als het mengen en samenstellen van de substraatmengsels, is vocht inmengen maatwerk. “Het substraat moet ten allen tijde handelbaar blijven voor de teler of het nu in zakken, big bags, big bales of los gestort wordt. Afleveren gaat daarom op kilo’s, terwijl het aantal kuub stabiel blijft. Oog hebben voor de staat van de grondstoffen bij aankomst hoort daar ook bij. Zit er bijvoorbeeld al vocht in het product, dan is dat iets om rekening mee te houden.”

Handelsonderneming C.J. Klep staat met Substraat Optimaal op de HortiContact op 19, 20 en 21 februari in stand N129.

Voor meer informatie:
Handelsonderneming C.J. Klep B.V.
Korte Brugstraat 100
4871 XT Etten-Leur

www.klep-agro.nl
076 501 2831

Nol Jochems
ajochems@klep-agro.nl 
0653893400

Wim Voogt
wvoogt@klep-agro.nl 
0653893402