Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albert Janssen van Suntastic

Kas weer volledig egaal

Beiden zijn ze op bijna 6.000 kilometer van Nederland terecht gekomen en beiden zijn ze daar actief in de tuinbouw. Afgelopen winter heeft George de Groot de kas van Suntastic geëgaliseerd. Bij die kwekerij in Ontario teelt Albert Janssen al een aantal jaar tomaten en paprika's. 

Kas egaliseren
Het egaliseren van een bestaande kas is een heel project. Bij het Canadese Suntastic is het een kunst die ze inmiddels onder de knie hebben. De afgelopen jaren zijn twee van hun bestaande kassen op deze manier opgeknapt en vorig jaar was het tijd voor de laatste fase. Deze keer besloten ze om alle buizen en goten op rollen te zetten en naar de zijkant te verplaatsen. "Nu is het weer helemaal strak," laat hoofdteler Albert Janssen zien. Hij verhuisde begin deze eeuw van Poeldijk naar Canada. 

Ook George de Groot is inmiddels al een aantal jaren aan de andere kant van de oceaan aan het werk. De twee ontmoetten elkaar bij de uitbreiding van de kwekerij in Exeter, Ontario in 2012 / 2013. Suntastic werd uitgebreid naar 16 hectare en De Groot Laser Grading & Excavating werd ingehuurd om de boel te egaliseren. Toen ze zagen hoe nauwkeurig George werkte, besloot Suntastic om hem aan al hun kassen te laten werken. "Het is superstrak," zegt Albert. "Op de centimeter nauwkeurig heeft-ie alles geëgaliseerd. Waar veel anderen ervoor kiezen om met een bulldozer te werken, werkt George alleen met zijn eigen machines. Er loopt alleen iemand naast met een hark  om 'm af en toe te helpen."

Laseren
Sinds 2012 / 2013 is George een vaste bezoeker van het Suntastic project voor het egaliseren van de bestaande kassen uit 1996 en 1997. "Dankzij de laserbehandeling en het meten van het niveau van de grond van de hele kas, kende hij de kas uiteindelijk beter dan wij zelf," lacht Albert. "Hij vroeg waarom de grond ergens ongeveer 15 centimeter hoger was. Toen herinnerde ik me dat we een paar jaar geleden te maken hadden met een lekkende pijp en dat het water op de grond verdampt was. We wisten altijd al dat het in die hoek wat onregelmatiger telen was, maar we hadden nooit echt een verband gelegd."

Planten erin
Inmiddels is het tijd om te planten. In verschillende fasen worden deze weken nieuwe tomaten- en paprikaplanten in de kas gebracht en over enkele weken worden de eerste producten weer geoogst. Het beeld is een groot verschil met de situatie van een paar weken geleden toen de kas er uitzag als een woestijn. Eind vorig jaar werd namelijk het laatste egalisatieproject afgerond: de grond in fase 3 afvlakken, de kas die gebouwd is 2003. In tegenstelling tot de vorige projecten zijn de leidingen deze keer niet verhoogd. "De kas is hoger dan de andere projecten, dus het was te moeilijk om de buizen op te tillen. Zelfs als we ze op hadden kunnen tillen, zou het niet mogelijk zijn om met een deel van George's apparatuur te werken."

Opzij rollen
Er werd een andere oplossing bedacht en uiteindelijk werd in de helft van de kas, die 2 hectare groot was, de kasuitrusting op rollen gelegd en naar één kant van de kas verplaatst. "George heeft zijn werk gedaan en we hebben alles naar de andere kant gerold." Een hele klus, toch? "De installatie opzij rollen, is niet meer moeite dan het optillen," vindt Albert. "Het is een kwestie van plannen en de juiste mensen op de juiste plaats zetten. Het is allemaal prima gelukt: de buizen liggen nu weer terug op hun plaats. Tijdens het project hebben we bovendien extra buisondersteuning geplaatst volgens de nieuwe veiligheidsregels. In plaats van een afstand van 2 meter werken we nu met een afstand van 1,5 meter ertussen."

Bij een normaal egalisatieproces wordt het oppervlak van de grond losgemaakt en weer vastgedrukt. "Omdat we al het water tegenwoordig recirculeren en er geen water meer in de grond belandt, was de grond zo hard en uitgedroogd dat we nieuw materiaal moesten toevoegen. Om het allemaal weer netjes glad te krijgen, werd er 4.000 ton fijn grind de kas in gedreven. Als je het niet zou weten, zou je het niet zeggen - maar het is nu helemaal egaal.

Nieuwe planten
Nu de inrichting en de laatste fase is voltooid, worden de installaties deze week binnengebracht. Er is een kleine verschuiving in het productaanbod van het bedrijf. Vorig jaar werd Huron Produce / Suntastic overgenomen door het bedrijf Lipman Family Farms. "Deel uitmaken van een groep als deze heeft invloed op het productaanbod," zegt Albert. "Geleidelijk verschuiven we meer en meer naar specialiteiten: we produceren een kleinere puntpaprika op grotere schaal en we vergroten ook het volume van de snacktomaten. We volgen de vraag uit de markt en ontwikkelen bepaalde producten."

Voor meer informatie:
Suntastic Fresh
www.suntasticfresh.com/  

 

 

Lipman Family Farms
www.lipmanfamilyfarms.com/ 

 

 

George de Groot Laser Grading & Excavating Inc.
info@degrootlasergrading.com  
www.degrootlasergrading.com  


Publicatiedatum: