Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Syngenta op Fruit Logistica:

"Veredeling sleutel om verspilling te verminderen"

Tijdens de Fruit Logistica wil veredelaar Syngenta bezoekers aan hun stand meenemen op een reis om te laten zien hoe het zaadbedrijf erin slaagt genetica te kweken voor toepassing in de hele voedselketen. 

Eén van de innovaties die worden getoond, is de vitrine van Syngenta met daarin rassen groentezaden die speciaal zijn geselecteerd om te helpen bij het verminderen van afval in de gehele voedselketen.

Genetica staat aan het begin van de hele voedsel ervaring. Belangrijk te weten is dat het ook de sleutel bevat tot het verminderen van afval in elke schakel van de voedselketen, volgens de leider van Syngenta's Waardeketenpartnerschap, Jérémie Chabanis.

Tijdens Fruit Logistica 2019 Chabanis duidelijk maken hoe nieuwe rassen speciaal worden geselecteerd en ontwikkeld met kenmerken die afval kunnen verminderen en de efficiëntie kunnen verbeteren - in het veld, tijdens de verwerking, het transport en de detailhandel, alsook voor de eindgebruikers.

Verspilling tegengaan
"Vermindering van de hoeveelheid afval en de daarmee samenhangende financiële en milieukosten is van doorslaggevend belang voor de voedselketen", vertelt hij. "Syngenta's prioriteiten bij het kweken van groenterassen leggen nu een grote nadruk op eigenschappen die leiden tot minder afval en een betere duurzaamheid in de voedselketen."

Naast aandacht voor bloemkool- en broccolirassen neemt Syngenta ook mini-pruimtomaten mee. "Mini-pruimtomaten kunnen worden geproduceerd en afgezet met veel minder afval in vergelijking tot conventionele types", zo meldt Chabanis. "Syngenta's wereldwijd opererende intermediairs op het gebied van het kweken van groente determineerden deze typologie eerst in Azië en ontwikkelden vervolgens de premium rassen, met betrouwbaarder opbrengsten en lagere productiekosten."

"Mini-pruimtomaten hebben een betere houdbaarheid, alsmede een betere smaak, uniformiteit en een constante kwaliteit. Het belangrijkste voordeel is dat ze veel compacter zijn, wat ervoor zorgt dat ze efficiënter en rendabeler getransporteerd kunnen worden - en in perfecte conditie aankomen."

In het algemeen schat Chabanis dat de hoeveelheid verspilling in de toeleveringsketen van tomaten, van teler tot aan de eindconsument, met maar liefst 25% kan worden verminderd door rassen van mini-pruimtomaten in vergelijking tot conventionele rassen.

Arend Schot, die verantwoordelijk is voor de groentenzaadactiviteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, onderstreept Syngenta's positie als architect van producten die de voedselketenervaring van teler tot consument verbeteren.

"Hoewel we ons sterk richten op het terugdringen van afval in de voedselketen en op de prestaties bij de teler, is het voor ons de uitdaging dat we tegelijkertijd de beleving van de consumenten willen verbeteren, zoals smaak, uiterlijk en innovatie.

Wij hebben nu zaadkweekteams de toegewijd zijn aan het ontwerpen en leveren van opwindende producten met voordelen voor de gehele voedselwaardeketen", voegt hij eraan toe.

"Het efficiënter gebruiken van grondstoffen, het verminderen van afval en het samenwerken met de sector om de levering van hoogwaardige, betaalbare producten te verzekeren, vormen de kern van het Syngenta Good Growth Plan voor een duurzame voedingsindustrie."

Syngenta is op de Fruit Logistica te vinden in hal 1.2 D-16.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Publicatiedatum: