Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Van 900 naar 5000 hectare

Teelt in Sahara groeit flink

De plenaire vergadering van het Europees Parlement, die afgelopen dinsdag en woensdag plaatsvond in Straatsburg, heeft de uitbreiding van de overeenkomst met Marokko naar de grondgebieden van de Sahara goedgekeurd. Volgens een rapport van de Europese Commissie zal het groenten- en fruitareaal in de Westelijke Sahara toenemen van de huidige 900 hectare tot 5.000 hectare.

In de plenaire sessie van woensdag werden twee stemmingen gehouden rondom de goedkeuring van het Akkoord voor de wijziging van de protocollen 1 en 4 van het Euro-Mediterraanse Akkoord met Marokko. Deze wijziging houdt in dat de handelspreferenties die gelden voor de uit Marokko afkomstige landbouwproducten ook van toepassing worden op die uit de Westelijke Sahara.

De eerste stemming had betrekking op een ontwerpresolutie van een grote groep Europarlementariërs, waarin het ging om de raadpleging van het Hof van Justitie over de geldigheid van de genoemde uitbreiding.  Hier werd tegen gestemd. In de andere stemming keurde het Europees Parlement een niet-wetgevingsresolutie goed, waarin het Parlement zijn steun uitspreekt voor de overeenkomst waarover de Commissie al onderhandeld had. Op deze manier zullen de handelspreferenties van het Akkoord met Marokko officieel uitgebreid worden naar de Sahara.

Naar verwachting zal het groenten- en fruitareaal in de Westelijke Sahara uitgroeien tot 5.000 hectare. Dat betekent dat ook de oogst gaat toenemen en een omvang van zo'n 500.000 ton zal hebben. Deze cijfers zijn gebaseerd op het Landbouwplan van deze regio, dat onderdeel uitmaakt van het Marokko Groenplan. Dit is opgenomen in het Verslag van de Europese Dienst voor Extern Optreden over de voordelen die de uitbreiding van de tariefpreferenties van de Marokko-overeenkomst naar deze regio zou hebben voor de bevolking van de Westelijke Sahara. Volgens de Spaanse AGF-belangenvereniging FEPEX vallen het teeltschema en de afzetmarkten volledig samen met die van de Spaanse teelt.

De goedkeuring van de niet-wetgevingsresolutie door de plenaire vergadering van het EP betekent het einde van de raadplegingsprocedure rondom de wijziging van de genoemde protocollen van de overeenkomst. Voordat de aanpassing ingaat, moet de Europese Raad nog zijn definitieve goedkeuring geven.

 

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven