Tholen - In de aanloop van een debat in de Tweede Kamer over de regulering van de cannabisteelt zijn de discussies niet van de lucht. Bart Vollenberg is voorzitter van Stichting Epicurus, één van de gesprekspartners van de overheid in aanloop naar het experiment. De stichting wil dit experiment laten slagen, maar er zijn nog wat hobbels te nemen.

Er zullen tien vergunningen beschikbaar komen voor de teelt van cannabis. Nu al schrijven ondernemers met kleinere en/of oudere kassen zich volop in. Er zou wel eens geloot kunnen gaan worden. Maar Vollenberg roept op tot gezond nadenken. De opzet van het experiment heeft nog enkele belangrijke aanpassingen nodig.

Genetica
Vollenberg: "De huidige cannabisrassen zijn ontwikkeld voor teelt zonder daglicht. De bestaande genetica is niet geschikt voor het telen in kassen. Natuurlijk zal er wel iets gaan groeien, maar de kans op een suboptimale kwaliteit is aanzienlijk. Er wordt heel hard gewerkt aan nieuwe genetica, die ook geschikt is voor kassen. Dat heeft tijd nodig.”

De glastuinbouw is hightech. En toch ziet Vollenberg dat het klimaat in de geavanceerde kweekruimtes beter te sturen is dan in de veel grotere ruimte van een kas. Samen met het verbod op chemische gewasbeschermingsmiddelen in het experiment is dit een ‘recipe for disaster’. Vollenberg: “In Canada zijn veel problemen met meeldauw in de cannabis die in kassen wordt gekweekt. Daar is nu nog geen oplossing voor.”

De verkooppunten die meedoen in de pilot moeten al hun producten afnemen van gelegaliseerde telers. Maar bij een ondermaatse kwaliteit gaat de consument zijn cannabis weer op de zwarte markt kopen. Voor een soepele overgang van illegale naar gereguleerde cannabis zou de gereguleerde cannabis daarom in fases moeten worden toegevoegd aan het bestaande assortiment van het verkooppunt. Vollenberg: “Het komt bij de smaak en de kwaliteit van cannabis vrij nauw. Je kunt van een gereguleerde teler niet verwachten dat die meteen precies levert wat de consument wil. Een gefaseerde toevoeging van gereguleerde cannabis aan het bestaande assortiment zou beter zijn.”

Open vergunningenstelsel
Hennepteelt is echt iets anders dan tomaten kweken. Kassen zijn niet de meest ideale ruimten om de bestaande cannabisvariëteiten in te telen. Bij een loting loop je het risico dat alleen glastuinbouwers een vergunning krijgen. Daarom pleit Vollenberg voor een open vergunningenstelsel voor de teelt van cannabis. "Bij een open vergunningenstelsel kan iedereen die aan de gestelde voorwaarden voldoet telen. Het experiment kan dan uitwijzen wat wel en wat niet werkt."

Voor meer informatie:
Stichting Epicurus
Bart Vollenberg
www.epicurusfoundation.nl 
bart@epicurusfoundation.nl 
06 3939 2064