Allemaal (zowel mannen als vrouwen) beginnen ze op dezelfde tijd en gaan ze om dezelfde tijd weg na acht uur lichamelijke arbeid. Er is veel werk te doen nu Kerst eraan komt. De vrouwelijke werknemers bereiden de dozen voor die in de supermarktschappen terecht zullen komen, gevuld met komkommers, tomaten of watermeloenen. Het gaat om vele kilo's groenten en fruit. 350 vrouwelijke verpakkers zijn werkzaam bij Acrena SAT, een bedrijf dat groenten en fruit vermarkt in El Ejido, Almería. Die 350 vrouwen hebben onlangs een strijd tegen arbeidsdiscriminatie op basis van geslacht gewonnen. De rechter heeft bepaald dat het bedrijf waar ze voor werken hen precies hetzelfde salaris moet betalen als de 50 mannen die ook in het magazijn werkzaam zijn. De rechterlijke uitspraak stelt dat de taken die in beide functies uitgevoerd worden "praktisch" gelijk zijn, ook al hebben de functies een andere naam.
Op papier staat het werk dat de mannen doen beschreven als een taak waarvoor over het algemeen spierkracht nodig is. De realiteit is echter dat, sinds het transport van de partijen gemechaniseerd is met gemotoriseerde heftrucks, de geleverde inspanning niet veel zwaarder is dan die van het verpakken. De vrouwen kregen echter per uur 27 cent minder betaald (de uurlonen bedroegen respectievelijk 6,77 en 6,50 euro). Het gaat om een verschil van 4,2%, dat ver af ligt van de gemiddelde salariskloof in Spanje van 13%, volgens gegevens van FEDEA. Het is echter niet slechts een kwestie van geld.
"We verdienen zo'n 25 tot 30 euro minder per maand, wat op zich niet zoveel is. Wat ons dwars zit, is dat we niet gelijk behandeld worden, terwijl we net zoveel inspanningen leveren als de mannen en meer stress en psychologische druk te verduren hebben", zegt Rocío Viciana, werknemer van Acrena en afgevaardigde van CSIF, de vakbond die de vrouwen gedurende de gehele juridische procedure heeft begeleid.
De uitspraak beschrijft hoe de vrouwelijke verpakkers de goederen eerst naar de pallets dragen, waarna een deel van hen de dozen voorbereidt voor de daaropvolgende verpakking. Zij zijn degenen die de watermeloenen dragen om ze in de dozen te plaatsen. "Een verpakker kan op een werkdag wel zo'n 4.000 kilo watermeloen verplaatsen evenals komkommerdozen die tot wel 18 kilo wegen", stelt het vonnis van de Sociale Rechtbank.
Wanneer er een man afwezig is, worden zijn taken overgenomen door een vrouwelijke verpakker. Beiden zijn verantwoordelijk voor de schoonmaak van de faciliteiten. Rechter Diego Zafra concludeerde: "In de praktijk voeren de vrouwen meer taken uit dan de mannen. En er staat niet alleen geen financiële beloning tegenover deze grotere inspanning, maar ze krijgen zelfs minder betaald dan de mannen".
Het aangeklaagde bedrijf voerde aan dat de salarissen die ze betalen overeenkomen met de lonen die zijn vastgelegd in de huidige overeenkomst, die geldt voor de behandeling en verpakking van groenten, fruit en bloemen in Almería. In deze overeenkomst zijn verschillende lonen voor de twee categorieën vastgelegd. Het vonnis van de rechtbank herinnert er echter aan dat, voordat deze overeenkomst werd toegepast, het bedrijf er zelf al mee ingestemd had om al zijn medewerkers hetzelfde salaris te betalen totdat het terugkwam op deze beslissing.
Het vonnis verplicht het bedrijf om de salarissen gelijk te trekken per afgelopen november. Volgens CSIF is Acrena SAT echter in beroep gegaan tegen deze uitspraak. Vertegenwoordigers van het bedrijf wilden niet met deze krant praten. De vakbond denkt dat de uitspraak van de rechtbank de onderhandelingen over de nieuwe overeenkomst voor de sector zal markeren. Deze overeenkomst, die op 21 augustus verliep, heeft gevolgen voor 26.000 werknemers in Almería, waarvan meer dan 20.000 vrouwelijke verpakkers.
Bron: elpais.com