Telers in de omgeving van de Turkse stad Mersin oogsten hun gewassen die beschadigd zijn door zware regenval. Nu de kassen blank staan, zijn ze eerder begonnen om nog een deel van hun groenten te kunnen redden. 

De regio is een belangrijk kasteeltgebied in Turkije. Er worden op zo'n 5.000 hectare groenten geteeld. "Als gevolg van de regen hebben onze groenten schade opgelopen. Veel kassen zijn verouderd en een aantal is niet eens verzekerd," vertelt Ali Ergezer van de Landbouwkamer. 

De schade aan de aubergine- en courgetteoogst is het grootst en telers zijn eerder met de oogst begonnen om te redden wat er te redden valt. "We weten nog niet hoe de kwaliteit van de producten zal zijn maar de omstandigheden zullen zeker van invloed zijn op de prijzen," vervolgt Ergezer. "We rekenen op compensatie. We zullen veel kosten hebben om de groenten opnieuw te planten en deze extra kosten zal de verkoopprijzen opdrijven."

"Mijn kassen staan blank"
Hüseyin Karabiyik, een teler uit de getroffen regio, vertelt dat hij al een tijdje geleden met de oogst van courgettes is begonnen. De oogst ligt nu stil vanwege de neerslag.

"In de kassen staat het water een meter hoog. Er is voor zo'n  €16.440 verloren gegaan. Deze planten worden verwijderd en er worden nieuwe geplant maar eerst moeten we wachten tot het water gezakt is. Vorig jaar hadden we hetzelfde probleem. De komende maand kunnen we in elk geval nog niet opnieuw aanplanten," aldus Karabiyik. 

Ibrahim Esin, een andere teler uit de regio, laat weten dat de schade aan zijn courgettes, aubergines en paprika's groot is en dat de oogst bemoeilijkt wordt door de modder. De teler probeert nu te redden wat er nog over is van zijn gehavende gewassen. 

Bron: AA