Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bladgroenten:

Nitraten verlagen het risico op leeftijd gerelateerde maculadegeneratie

Een studie heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen het eten van groentenitraten, uit bladgroenten en knolgewassen, en een lager risico op het ontwikkelen van een vroeg stadium van maculadegeneratie, wat de oorzaak is van permanent zichtverlies onder Amerikanen die ouder zijn dan 60 jaar. 

Onderzoekers bestudeerden de eetgewoonten van meer dan 2.000 mensen van 49 jaar en ouder gedurende een periode van 15 jaar. Ze vergeleken ze met diagnoses van maculadegeneratie onder deze groep. Ze kwamen tot de ontdekking dat mensen die elke dag 100 tot 142 mg nitraatgroenten eten 35% minder risico liepen op het ontwikkelen van maculadegeneratie, dan mensen die minder dan 69 mg daarvan eten.

Tot 142 mg leverde geen voordelen op. Ook werden deze voordelen niet gevonden in het eten van nitraten uit andere voeding zoals fruit, zuivel, rundvlees en gevogelte. 

Nitraten zijn de voorlopers van stikstofoxide in het lichaam en stikstofoxide wordt door de cellen, die de bloedvaten bekleden, vrijgegeven. In het oog helpt dit de bloedstroom naar het netvlies te verhogen en zou dit het risico op maculadegeneratie minimaliseren.

Voor deze ziekte bestaat geen geneesmiddel. Daarom geloven onderzoekers dat ouderen zich hiertegen kunnen wapenen door meer juiste groenten aan hun dieet toe te voegen. Twee top nitraatbronnen zijn spinazie en kroten. Ander producten zijn sla, boerenkool, selderij en kool.

Bron: health.harvard.edu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven