Studenten overhandigen oogst vertical farming aan cateraar

Studenten van de minor Feeding Our Planet zijn in september met een ‘Vertical Farming’ project gestart op hogeschool Van Hall Larenstein, in samenwerking met huiscateraar Eurest. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gestapelde kweeklagen, in dit geval torens, waarin gewassen worden verbouwd. Doordat de Vertical Farm een kringloopsysteem is kan er tot 90% water worden bespaard tegenover traditionele methoden en is het mogelijk om veel meer planten per m2 te verbouwen omdat in de hoogte gewerkt wordt (72 planten per toren/m2). Dinsdag 18 december om 10:00 uur werd de eerste ‘verticale oogst’ officieel overhandigd aan onze cateraar in de kantine op Van Hall Larenstein in Leeuwarden. 

Bron: Twitter

Wat wordt er geleverd?
Cateraar Eurest kan na deze eerste verticale kweekperiode negen zuringplanten, tien muntplanten, vier pepermuntplanten, veertig peterselieplanten, drie bieslookplanten en twee lavasplanten verwachten van de Feeding Our Planet-studenten. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld broodjes garneren, soepen kruiden en drankjes maken. Het is de bedoeling dat er na deze eerste levering nog vele leveringen zullen volgen.

Eric de Bruin, lector Biobased Proteins vertelt de studenten over de kweektorens

Gezonder
De Vertical Farming-torens komen van het bedrijf Urban Ponics. Volgens Urban Ponics is het door verticaal verbouwen mogelijk om gezondere groenten te produceren, omdat de voeding en manier van groeien zorgt voor het volledige spectrum aan vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren. Daarnaast zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Doordat alle parameters, waaronder ook licht, kunnen worden beheerst is het mogelijk om de smaak, kleur en nutritionele aspecten te beïnvloeden.

Duurzamer
Doel van het project is om verse en veilige groenten te produceren voor de catering op school om zo het aanbod in de kantine gezonder en duurzamer te maken. Vertical Farming geeft ontzettend veel mogelijkheden voor voedselproductie in omgevingen waar dit tot nu toe niet mogelijk was doordat het systeem volledig gecontroleerd kan worden en veel minder ruimte nodig heeft, wat de mogelijkheid geeft om de foodmiles van groenten drastisch te verminderen.

Via Eric de Bruin, lector Biobased Proteins, heeft de minor (Feeding Our Planet) de mogelijkheid gekregen om het systeem in werking te stellen en te werken aan een eerste productie voor de kantine van de hogeschool. Samen met Bauke Hegeman, met zijn bedrijf AquaFutura een expert op het gebied van aquaponics systemen, zijn de torens in de kas opgebouwd en aangesloten.

Bron: Hogeschool Van Hall Larenstein


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven