De wereldbevolking neemt toe en daarmee is er meer behoefte aan voeding. Tegelijkertijd worden traditionele teeltmanieren steeds meer onzeker vanwege droogte en ander extreem weer. Steeds meer mensen trekken naar stedelijke gebieden waar geen ruimte is voor grote plantages en daardoor is regionale teelt geen optie. Dit zijn maar enkele van de problemen.
Wetenschappers van de universiteit van Nottingham hebben nu een mogelijke oplossing gevonden: ondergronds verticaal telen. In het VK zijn 150.000 verlaten kolenmijnen. Professor Saffa Riffat vertelde de BBC dat deze voor zogenaamd 'ondergrondse telen' geschikt zijn.
25.000 km2 leegte
Het voordeel hiervan zou zijn dat teelt niet afhankelijk is van het weer. Door kunstmatig licht en irrigatie worden seizoen irrelevant.
Volgens Riffat, zou een schacht van 7 m2 80 ton voeding per jaar kunnen opleveren. Dat is 8-10 keer meer als op hetzelfde oppervlakte boven de grond. Alle lege schachten gecombineerd beslaan 25.000 km2 in het VK. Wetenschappers ramen dat de kosten per schacht op 33.000 euro komen.
Bron: www.business-punk.com