Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Producten verkopen waar mensen van gecharmeerd zijn”

Gert van Herk teelt met uitzicht op Rotterdam

Tholen - Onlangs rakelde de discussie over patenten en telen onder licentie weer op. Als onafhankelijke teler kreeg Gert van Herk uit Rhoon hier ook plots mee te maken. Hij wil producten telen waar mensen van gecharmeerd zijn. "Daarom wilde ik dit jaar paarse spruiten telen, maar die waren niet te vinden in de catalogus", vertelt hij. "Toen heb ik Syngenta benaderd en bleek dat er in Nederland maar twee telers zijn die een licentie hebben om het paarse spruiten ras Coraletta te telen en verkopen. Na enig overleg met alle partijen heb ik toch toestemming gekregen om ongeveer 1200 planten te gaan telen." 

Mijke van Waesberge verkoopt de spruiten op stam van Gert op de weekmarkt van Rotterdamse Oogst. ( foto Jeroen van Wisse )

Mijke van Waesberge zet ze voor Gert af op de zaterdagmarkt bij Rotterdamse Oogst. "We zijn 27 oktober begonnen met de verkoop van de prachtige stammen. Vorige week zaterdag verkocht ik ze voor de zesde week op rij. Mensen weten niet wat ze zien en reageren er erg enthousiast op. Deze week heeft Gert 10 kilo losse spruitjes exclusief met de hand geplukt voor op de markt. Dit scheelde apart sorteerwerk, wat met machinale pluk gepaard gaat."

Gert van Herk oogst spruiten, foto Linda Hendriks

Zelf de afzet regelen doet Gert al ruim 18 jaar. Telend met uitzicht op Rotterdam bedankte Gert voor het lidmaatschap en de services van The Greenery. Op 14 hectare teelt hij verschillende vollegrondsgroenten: andijvie, spitskool, rode kool, knolselderij, tuinbonen, kroten, uien, spruiten, vroege en late aardappelen. "Kleine telers pasten niet in het beleid van The Greenery, deze zijn te duur. Wij vonden de prijsvorming slecht en de kosten te hoog." Sindsdien zoekt hij naar wegen om afzet te vergroten tegen een eerlijke prijs.

De weekmarkt van Rotterdamse oogst. (foto (bewerkt) Renée Rooijmans)

Zo werd Totaalvers in Poortugaal, een groentensnijderij met een groentewinkel, afnemer. De bestellingen die Van Herk 's middags doorkrijgt, worden de volgende ochtend vroeg geoogst en vers weggebracht. 'Met versproducten ziet het snijproduct er ook verser uit. Bovendien heeft het bedrijf voor verse streekproducten een meerprijs over. We leveren hen min of meer op bestelling. We verpakken ook aardappelen in klein verpakkingen van 5 kilo voor in hun winkel. Totaalvers adverteert met onze streekproducten dat ze uit de Albrandswaardse polder komen. Daarmee zijn we onderscheidend.' Het groentebedrijf levert tevens groenten aan verschillende lokale boerderijwinkels in een omtrek van 5 kilometer. Groothandelaren in Barendrecht en Ridderkerk bestellen ook nog steeds producten, vooral andijvie, spitskool en spruiten. "De zoektocht naar afnemers gaat altijd door."

Spruiten op het land ( foto Mijke van Waesberge)

Via Rotterdamse Oogst waar Mijke de verkoop verzorgt probeert Gert een band op te bouwen met de consument. "Dat loopt leuk en is groeiende. Het is leuk om deze afzet erbij te hebben, vooral vanwege de samenwerking met de stad. We proberen met de klanten een band op te bouwen, zodat ze weten waar de streekproducten vandaan komen. Door spreiding van zaaien en planten, maar ook door kleine oppervlaktes van allerlei groenten te telen, proberen we voldoende gevarieerd product voor de weekmarkt te hebben. De klanten zijn aan je groente gewend. Je moet hen wel iedere veertien dagen aan je kraam zien te krijgen. Je moet dus producten hebben waar klanten van gecharmeerd zijn. Daarom wilde ik ook de paarse spruiten hebben. Zoete aardappelen heb ik afgelopen seizoen ook geteeld, in deze warme zomer ging dat boven verwachting goed." Gert wil geen winkel aan huis om meer consumenten naar zijn bedrijf te halen. "Een boerderijwinkel kost veel tijd en we willen geen concurrent voor anderen in de buurt zijn."

Foto Mijke van Waesberge

De hele keten zelf in de hand hebben is veel werk, vooral distributie en administratie ervaart Gert als een last net als een aantal andere agrarisch ondernemers op de Zuid-Hollandse eilanden. "Afzet weten we wel te vinden, maar dan moet je het bij de klant weten te krijgen en te administreren. Van ieder eiland is een afgevaardigde waarmee we gezamenlijk een korte keten op proberen te stellen. We worden daarbij ondersteund vanuit LTO maar de uitvoering daarvan valt nog niet mee", besluit Gert.