Argentinië en Nederland werken samen aan verbetering Argentijnse tuinbouwketen

In samenwerking met de Universiteit van Wageningen (WUR) en de Nederlandse Ambassade organiseerde het Secretariaat van Landbouw van de Argentijnse regering de workshop "Het herontwerpen van de Argentijnse tuinbouwketen". Deze workshop, waaraan zowel Nederlandse als Argentijnse experts deelnamen, had als doel om de kwaliteit en de efficiëntie van de sector te verbeteren.

Luis Urriza, ondersecretaris van Landbouw: "Met de hulp van Nederland en de WUR passen we methodes voor samenwerking toe tussen de overheid, de privésector en de onderzoeksgebieden, in de zogenaamde "gouden driehoek". Op basis van dit concept organiseren we activiteiten zoals deze workshop, met als doel om concrete acties te plannen (...),  zowel voor 2019 als voor de middellange en lange termijn".

Tijdens de conferentie werd overeenstemming bereikt over de in te zetten hulpmiddelen voor het herstructureren van de toeleveringsketen vanuit een agrologistieke benadering. De verwachting is dat dit ook directe gevolgen zal hebben voor de voedselveiligheid, wat zal resulteren in een uiteindelijk voordeel voor de consument en de samenleving als geheel.

Thema's die tussen beide landen besproken werden waren onder andere naoogstbehandeling, agrologistiek, glastuinbouwtechnologie en de kwaliteit van irrigatiewater.

Een andere uitdaging die ter sprake kwam ligt op technologisch gebied, waar de bijdragen van de genetica het verschil kunnen maken. Daarom benadrukte het Secretariaat van Landbouw de samenwerking met het Honorabele Congres van de Natie in het komen tot een Zaadwet die genetische ontwikkeling in binnen- en buitenland mogelijk maakt.

"Er ontstaan veel behoeften in een sector waarin formaliteiten van essentieel belang zijn. Daarom werd benadrukt dat het nodig is om, net als in bijvoorbeeld de vleessector, te blijven werken aan de formalisering van de groenten- en fruitteelt. Hiervoor beschikken we over belangrijke hulpmiddelen, zoals het Document voor Plantentoevoer (DTV) van Senasa en de aanscherping van de Goede Teeltpraktijken (BPA)", aldus Bernaudo, de Argentijnse staatssecretaris van Landbouw.

Met betrekking tot de belastingdruk in de sector werd opnieuw gesteld dat men er zich voor in zou zetten om deze te verlichten voor de twee meest kwetsbare schakels in de keten: telers en consumenten.

 

Bron: revistachacra.com.ar


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven