"Met bestralen van schadelijke micro-organismen in AGF is nog veel winst te boeken"

De technologie voor het doorstralen van voedingsmiddelen bestaat al meer dan vijftig jaar en is bedoeld om ziekteverwekkers te doden. Desondanks wordt de techniek nog niet op grote schaal toegepast in de voedselverwerkende industrie. 

Het opkomende ScanTech Sciences promoot momenteel haar diensten voor de AGF-sector. Het bedrijf heeft haar eerste faciliteit in Texas in de zomer van 2018 in gebruik genomen. In dit zogenaamde ECP Center kunnen 120 tot 160 kratten AGF per minuut worden verwerkt, vertelt marketingmanager Lindsay Eierman. Het bedrijf is van plan om ook op andere aankomstpunten van AGF, zoals New York, New Jersey en Arizona, faciliteiten te openen. Uiteindelijk hoopt ScanTech Sciences uit te kunnen breiden naar secondaire import- en exportmarkten, waaronder Savannah, Georgia, Houston en Californië. 

Francisco Diez-Gonzalex van het Voedselveiligheidscentrum van de Universiteit van Georgia sprak in januari van dit jaar over de mogelijkheden van deze techniek tijdens de Southeast Regional Fruit and Vegetable Conference. "Het is aangetoond dat hiermee het aantal listeria- en salmonellabacteriën met 99,99% verminderd worden en de techniek is ook in staat virussen te doden. Daarnaast vermindert zij het aantal micro-organismen dat bederf veroorzaakt. Toch wordt de techniek nog niet op grote schaal toegepast."

"Hoewel de techniek al lange tijd bestaat, was zij tot 2000 vanuit economisch oogpunt niet geschikt voor commercieel gebruik," vervolgt Eierman. In 2004 verlaadde Australië een halve ton doorstraalde mango's naar Nieuw-Zeeland en dit was de eerste keer dat er internationaal gebruik gemaakt werd van voedselbestraling. 

"De technologie is goedgekeurd door tientallen gerenommeerde organisaties, waaronder het Amerikaanse ministerie van Landbouw, de Food and Drug Administration, de Centers for Disease Control en de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties. De methode wordt momenteel in meer dan 40 landen toegepast als onderdeel van de voedselverwerking na de oogst," aldus Eierman. 

Bron: ScanTech Sciences

 

 

 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven