Het regeringsbestuur van Saba faciliteert de oprichting van een agrarisch, hydroponuc teeltbedrijf om lokaal geteelde groenten een nieuwe impuls te geven. Maandag tekende de commissaris van landbouw Rolando Wilson de akte voor de aankoop van 6.000 vierkante meter grond bij Rendez-Vous, Windwardside.

De bouw van het teeltbedrijf wordt gefinancierd door de Nederlandse regering op initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Van de 13,5 miljoen euro, die in totaal bestemd is voor Saba, gaat er 1 miljoen naar de landbouw op het eiland.

Deze financiële bijdrage zal worden gebruikt om de landbouw op Saba verder te ontwikkelen door een impuls te geven aan de groententeelt. De lokale groententeelt heeft meerdere voordelen: het creëert werkgelegenheid, consumenten kunnen meer verse producten kopen voor een betaalbare prijs en het eten van groenten heeft een positieve invloed op de gezondheid van mensen. Het ontwikkelen van landbouw past ook in het duurzame, milieuvriendelijke profiel dat Saba wil projecteren.

Het plan is om een ​​of twee kassen te bouwen en een speciale locatie te hebben voor de hydroponic landbouw. Hydroponics is een zeer geschikte landbouwvorm voor Saba. Het vergt minder ruimte dan de vollegrondsteelt, verbruikt minder water, levert een hogere productie op, vereist geen gewasrotatie, is minder arbeidsintensief, wordt niet belemmerd door onkruid en is minder gevoelig voor ziekten.

Afgezien van de kassen en het hydrocultuurgebouw, zal het teeltbedrijf ook de meer traditionele methode van groententeelt omvatten. Bij de bouw zal rekening worden gehouden met het feit dat Saba zich in een orkaanzone bevindt.

Het land dat werd gekocht bij Rendez-Vous dicht bij de Ecolodge op de heuvels van Mount Scenery heeft een zeer goede bodem, zei commissaris Wilson. Dat is gebleken uit  bodemproeven. Het terrein is goed bereikbaar en de infrastructuur is al aanwezig in dat gebied, wat het gemakkelijker maakt om het teeltbedrijf te bouwen.

De commissaris was afgelopen maandag in St. Maarten om de koopakte bij een plaatselijke notaris te ondertekenen. Het land werd gekocht van Keith Franca die zijn land volgens Wilson tegen een goede prijs aanbood. Er werden drie beoordelingsrapporten van verschillende consultants gemaakt als onderdeel van het aankoopproces. Wilson bedankte Franca en zei dat dit landbouwproject zeer bevorderlijk zal zijn voor Saba en zijn mensen.

Het teeltbedrijf wordt volgend jaar gebouwd. Een projectmanager en twee werknemers zullen worden aangenomen. Tegen 2020 moet er een stabiele productie van ten minste tomaten, paprika's, komkommers en sla zijn. Het is de bedoeling dat een lokale teler het project geleidelijk overneemt.

Het regeringsbestuur heeft ook nog twee andere landbouwprojecten: de sociale tuin in Bobby Hill en het teeltbedrijf op Zions Hill. Beide bedrijven telen al groenten en fruit die op het eiland worden afgezet. De bouw van de kassen aan de Sacred Heart School en de Saba Comprehensive School is begonnen. Commissaris Wilson moedigde de gemeenschap aan om deel te nemen aan de landbouw in hun eigen tuin.

Voor meer informatie:

Public Entity Saba
www.sabagov.nl