Voor Mozambique is de versterking van de groenten- en fruitsector een prioriteit voor de economische en sociale ontwikkeling. De meeste telers fruit zijn klein, zelfs als ze uitbreiden.

Volgens bronnen van de Voedsel- en Landbouworganisatie bedraagt de Mozambikaanse groenten- en fruitproductie 1,1 miljoen ton, waarbij bananen en tomaten het meest geteeld worden. De zeer beperkte export is vooral gericht op Zuid-Afrika, terwijl Mozambique veel fruit importeert uit Zuid-Afrika, denk aan appelen, peren, druiven en citrus.

Aan het werk op het land van Angel Miguel Cumaio  

"We hebben een aantal bedrijven in Maputo bezocht zoals die van Angel Miguel Cumaio. Hij beschikt over 13 hectare waarop 25 soorten groenten worden verbouwd, waaronder sla, kool, kruiden, koriander, tomaten en vervolgens wordt dit afgezet aan de supermarkten in Maputo", zegt Renzo Piraccini van Macfrut uit Italië.

"Hij biedt werk aan 35 mensen voor een maandsalaris van ongeveer 100 euro. Het door de regering vastgestelde minimumloon is 70 euro. Recent zijn vijf kassen gebouwd, met de bijdrage van de IDE, die toelaten de productiecycli te verkorten, de opbrengsten te verhogen en de kwaliteit te verbeteren. De ondernemer is zeer tevreden met de resultaten en wil deze technologie verder ontwikkelen."

Bernardo Antonio (foto hierboven) heeft een klein bedrijf van 2500 vierkante meter kassen. Het gaat om tomaten, paprika’s en komkommers. De volledige oogst is bestemd voor de Spar-supermarkt in Maputo.

De gewassen groeien in een substraat van turf. De container voor voedingsstoffen voor bemesting, is begraven bij de ingang van de kas en de voedingsstoffen worden gedistribueerd door een kleine pomp. De essentiële maar effectieve fertigatietechnologie is Braziliaans.

"Carmen Ramos is de eigenaresse en manager van het Citrum en bezit 85 hectare waarop bananen worden geteeld en daarnaast heeft zij 95 hectare met citrus, voornamelijk sinaasappelen, maar ook witte en roze grapefruit. Irrigatie word uitgevoerd door het land te besprenkelen, maar het komt in de richting van het druppelsysteem omdat er niet genoeg water is. In de periode van de volledige oogst heeft ze meer dan 330 werknemers in dienst. De gewassen worden afgezet op de nationale markt", zegt Piraccini.

De markt van Maputo

"De markt hier is niet te vergelijken met die in Europa. Er zijn geen faciliteiten en de afzet vindt plaats onder tenten om het product zo veel mogelijk koel te houden. Desondanks is er een geweldige sfeer en veel van de groenten en fruit dat bestemd is voor winkels in Maputo worden via deze markt verhandeld. De hygiënische omstandigheden zijn echter zeer slecht en het gebrek aan koeling draagt bij aan een snelle verslechtering van de gewassen."

"Hoewel de verwerkende sector vele beperkingen kent en de normen aanzienlijk moet verbeteren, is het echte probleem in Mozambique het gebrek aan gekoelde logistiek en infrastructuur tussen productie en consumptie. Voor Italiaanse bedrijven kan Mozambique een interessante mogelijkheid zijn voor zaden, technische middelen en veldtechnologieën, terwijl de markt voor versproducten momenteel geen kansen biedt", concludeert Piraccini.