Uit voedselveiligheidsoverwegingen

Japan houdt Amerikaanse romaine sla vast in havens

Op 22 november heeft het Japanse ministerie van Volksgezondheid (MHLW) Japanse havens verzocht om uit de Verenigde Staten geïmporteerde romaine sla vast te houden totdat de Food and Drug Administration (FDA) of de Centers for Disease Control and prevention CDC) de status van romaine sla wijzigen. 

De Verenigde Staten exporteerden in 2017 voor €2,2 miljoen aan romaine sla naar Japan. De totale export van verse groenten naar Japan bedroeg in 2017 €199 miljoen.

Op 20 november vaardigden de Centers for Disease Control and Prevention een voedselveiligheidswaarschuwing uit voor romaine sla vanwege een uitbraak van E.coli O157:H7. De Amerikaanse FDA is een onderzoek gestart naar de bron van besmetting. 

Na de berichten van de FDA en CDC's heeft het Japanse ministerie van Volksgezondheid, dat verantwoordelijk voor de voedselveiligheid, quarantaineposten in Japanse havens verzocht om sla afkomstig uit de Verenigde Staten vast te houden. De producten worden niet getest en dat betekent dat ze Japan niet in mogen totdat de voedselveiligheidswaarschuwing in de Verenigde Staten wordt ingetrokken of de distributie en consumptie van romaine sla afkomstig uit veilige regio's in de Verenigde Staten worden hervat. 

Japan importeerde in 2017 voor ongeveer €2,3 miljoen aan verse sla (exclusief kool), waarvan het aandeel uit de Verenigde Staten geïmporteerde sla met 95,5% het grootst was en een waarde van €2,2 miljoen vertegenwoordigde. Uit maandelijkse handelsanalyses blijkt dat de import van Amerikaanse romaine sla in december doorgaans een piek bereikt. 

Klik hier voor het volledige rapport.

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven